Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

3 dobrobiti kolagena

3-dobrobiti-kolagena

U reklamama za proizvode za njegu kože često možemo vidjeti da sadrže kolagen. No što je kolagen? Ukratko, radi se o jednom od osnovnih “gradivnih elemenata” našeg organizma. To je protein sastavljen od aminokiselina (kojih ima i u različitim namirnicama poput ribe, tofua, povrća i voća). Različiti tipovi kolagena su zaslužni za izgradnju i održavanje kože, ligamenata, kostiju i mišića, ali isto tako i za zgrušavanje krvi. 

Iako se proizvodnja kolagena smanjuje već u našim dvadesetima, najviše ga izgubimo ulaskom u menopauzu jer na gubitak kolagena utječe smanjena proizvodnja estrogena. Gubitak kolagena je najlakše prepoznati na koži koja postaje suha, ispucala i opuštena, a pojavljuju se i produbljuju bore na licu. Dodatno ga gubimo pušenjem i pretjeranim izlaganjem suncu.

Iako gubimo kolagen, moguće ga je dobiti putem hrane ili dodataka prehrani koji sadrže kolagen, a koje je najbolje uzimati oralno. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen ublažavaju suhoću kože i bore. 

U nastavku slijedi 3 dobrobiti ovog izuzetno bitnog proteina.

  • Ublažava simptome bolesti zglobova   

Ako patite od bolova u zglobovima, kolagen bi vam mogao pomoći. Kao što smo već rekli, postoji više tipova kolagena.  Kolagen tip II zaslužan za održavanje pokretnosti zglobova, a tip III za njihovu elastičnost. Smanjenjem razina kolagena, veća je vjerojatnost da osjećamo bolove u zglobovima. Iako još ne postoji dovoljan broj istraživanja koja potvrđuju vezu između unosa kolagena i bolesti zglobova, ona dosad obavljena su imala pozitivne rezultate.
Stručnjaci preporučuju dnevni unos 8 do 13 grama kolagena kao dodatka prehrani.

  • Održava zdravlje kose i noktiju

Mnoge žene u menopauzi imaju problema s kosom i noktima, što je također vezano uz smanjenu proizvodnju kolagena. On je zaslužan za sjajnu kosu i čvrste, nelomljive nokte. Neka su istraživanja potvrdila tu vezu. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Investigative Dermatology otkriva kako se kolagen puno taloži u folikulima kose, a nedostatak kolagena usporava rast kose.

U šestomjesečnom istraživanju krhkih noktiju, istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje kolagena rezultira povećanim rastom noktiju.

  • Čini kožu mekanom i elastičnom

Kolagen se proizvodi u dermisu, srednjem sloju kože, stoga nije čudo što se nedostatak kolagena prvo primijeti na koži. Vlakna kolagena omogućavaju da koža bude čvrsta, elastična i da zadržava vlagu.  

Kolagen se može uzimati kao dodatak prehrani. Preporučujemo vam Kolagen Shot, koji osim kolagena sadrži i hijaluronsku kiselinu, MSM i vitamine bitne za održavanje mladolikosti kože.

 

Foto: Getty Images