Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

4 savjeta dr. Christiane Northrup za poboljšanje mikrobioma crijeva

mikrobiom-crijeva

80 posto imunološkog sustava nalazi se u mikrobiomu crijeva. To su milijarde mikroorganizama koji pomažu vašem tijelu u svakom procesu, uključujući probavu hrane, održavanje zdrave težine pa čak i u razmišljanju, kaže dr. Christiane Northrup, poznata američka stručnjakinja za menopauzu.

Mikrobiom nalazi se u crijevima i drugim otvorima tijela, poput usta, genitalija i nosa. Kad je mikrobiom crijeva uravnotežen, zdravi ste, dobrog ste raspoloženja i imate puno energije. Kad vam je mikrobiom crijeva izvan ravnoteže, raste rizik od debljanja, dijabetesa, magle u mozgu i raka.

Dobra vijest je da možete promijeniti mikrobiom crijeva. Prosječni životni vijek bakterije u mikrobiomu je 20 minuta! Tako svaki put kad jedete imate priliku započeti mijenjati populaciju svog mikrobioma crijeva i poboljšati svoje zdravlje.

Dr. Northrup nudi 4 savjeta za poboljšanje mikrobioma crijeve koje možete već danas početi primjenjivati. 

1. Jedite pravu hranu

Vaš mikrobiom crijeva reagira na što ga hranite. Kada redovito jedete raznovrsnu zdravu i neobrađenu hranu, vaš mikrobiom postaje programiran da “radi za vas”. Dr. Northrup preporučuje tamnozeleno povrće, zeleni čaj, fermentiranu hranu (npr. kiseli krastavci, kefir, kombucha…).

2. Konzumirajte visokokvalitetne probiotike

Probiotici pomažu u održavanju ekosustava vašeg crijeva, kao i ekosustava vašeg dišnog i urogenitalnog trakta. Također, pokušajte ograničiti uporabu antibiotika. Iako su ponekad neophodni i mogu spasiti život, većina antibiotika se prepisuje i onda kada nisu nužni. Obavezno se posavjetujte s liječnikom o tome treba li vam antibiotik, a uvijek uzimajte probiotike tijekom liječenja kako biste ponovno u svoja crijeva unijeli zdrave bakterije.

3. Podržite svoju probavu

Ako ne znate da imate visoku želučanu kiselinu, prestanite uzimati antacide! Mnogi ljudi imaju nisku želučanu kiselinu, ali misle da je imaju previše i zato uzimaju antacide. Uzmite probavni enzim kao dodatak. Može pomoći da bolje probavite hranu i riješite se simptoma poput plina, nadimanja i žgaravice. Glutamin, aminokiselina (građevni blok proteina), može također pomoći u obnovi i održavanju probavnog trakta i poticanju pravilne probave. Možete piti limun i vodu ili uliti jednu žlicu jabučnog octa u malo vode prije svakog obroka kako biste vidjeli poboljšava li se zdravlje vašeg crijevnog mikrobioma.

4. Opustite se

Jedan od najvažnijih čimbenika za liječenje crijeva je vaša vlastita svijest. Vaša crijeva su drugi mozak. Ako je vaš mikrobiom izvan ravnoteže, možete se osjećati tjeskobno, potišteno ili umorno. Također možete patiti od problema s pamćenjem ili moždane magle (brain fog).  Osim što jedete pravu hranu, pokušajte ući u meditativno stanje prije jela. Učinite to uklanjanjem svih stresora, uključujući stresne ljude i razgovore. Ako jedete s drugima, pokušajte ne govoriti puno ili razgovarati o negativnim temama. Svaki put kada sjednete za jelo, duboko udahnite, zastanite i zahvalite se svim biljkama, životinjama i ljudima koji su pomogli stvoriti vašu hranu, uključujući Boga, i tada posvetite energiju koju ćete dobiti od svoje hrane nekom pozitivnom cilju ili nekome koga volite.

 

Izvor: https://www.drnorthrup.com/how-to-improve-your-gut-microbiome-in-a-day/ 

 

Foto: Unsplash