Menu
ZDRAVLJE

Vrijeme je prehlada – evo kako možete popraviti imunitet

Čovjek je skup svojih navika. Ono što svakodnevno činimo itekako utječe na naš imunitet koji nas štiti od različitih bolesti, od običnih prehlada do onih ozbiljnijih. U svoj životni raspored uključite neke od ovih zdravih navika koje mogu pomoći u izgradnji imuniteta.

1. Prakticiranje meditacije

Meditacija je jedan od najboljih načina borbe protiv stresa (kao i simptoma menopauze) i očuvanja cjelokupnog mentalnog zdravlja. Potrebno je samo odvojiti petnaest do dvadeset minuta za ovu aktivnost. Istraživanja su pokazala da meditacijske prakse poput usredotočene svjesnosti (eng.mindfulness) utječu na smanjenje razina stresa (smanjuje se proizvodnja hormona kortizola), kolesterola i krvnog tlaka.  Meditacija nikako nije instantno rješenje za zdravstvene probleme, ali redovno meditiranje, uz ostale zdrave navike, može pomoći. 

2. Uzimanje vitamina D

Prema stručnjakinji za menopauzu, dr. Christiane Northrup vitamin D utječe na više od dvjesto gena koji se mogu oštetiti ako u tijelo ne unosimo dovoljne količine tog vitamina. Prema istraživanjima, nedostatak vitamina D može utjecati na razvoj mnogih bolesti – od običnih prehlada pa do cistične fibroze, pretilosti, depresije, reumatoidnog artritisa i drugih. Optimalna razina vitamina D je 40 do 80 NgML. Osim kroz suplemente, vitamin D mmožete dobiti putem hrane poput ribe (losos, bakalar, tuna), jaja i gljiva. Isto tako, bitno je provoditi barem 30 minuta dnevno na suncu (najbolje do 10 ujutro ili iza 16 h, odnosno 17 h ljeti). Uzimanjem vitamina D ćete smanjiti upalne procese u svom organizmu i poboljšati imunitet. 

3. Smanjeno vrijeme na društvenim mrežama

Sve je više istraživanja koja povezuju nastanak mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti sa društvenim mrežama. Naime kod osoba koje se uspoređuju s drugim osobama koje prate na društvenim mrežama se pokazalo da imaju problema sa spavanjem, samopouzdanjem kao i da pate od usamljenosti. Neka istraživanja dovode u vezu negativna mentalna stanja s lošijim imunitetom – naime, osobe koje pate od depresije imaju veći rizik od razvijanja raznih upalnih bolesti. 

Zato je bitno što više ograničiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama, pogotovo prije spavanja. Ne gledajte u mobitel barem sat vremena prije polaska na spavanje i držite ga u drugoj prostoriji. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pensylvania je pokazalo da ljudi koji su provodili 30 minuta dnevno na društvenim mrežama u periodu od 3 tjedna su bili manje anksiozni i depresivni nego prije. 

Osim što ćete poboljšati svoj imunitet, smanjit ćete si i šanse za pretilost i srčane bolesti koje mogu nastati uslijed smanjenog kretanja. 

4. Uključite češnjak u prehranu

Češnjak ili bijeli luk je supernamirnica koja se preko više od 5000 godina koristi kao prirodan lijek protiv mnogo vrsta bolesti. Njegova ljekovitost izvire iz prisustva mnoštva minerala (kalij, željezo, selen, sumpor, jod) kao i vitamina C, A, B koji doprinose zdravlju našeg imuniteta.
Češnjak ima antiseptička i antiupalna svojstva koja ga čine savršenim za izgradnju zdravog imuniteta. Možete ga jesti sirovog (sitno ga nasjeckajte i pospite po juhi ili umaku) ili ga lagano skuhati (ukoliko imate problema sa želucom). Bitno ga je staviti prije samog kraja kuhanja da se ne izgube hranjive tvari. Preporučena količina češnjaka je 3 do 4 režnja na dan.