Menu
MENOPAUZA

5 prirodnih trikova za uravnoteženje estrogena

Loše je kad ga imamo previše, a loše je i kad ga imamo premalo. Naravno, pričamo o, a o čemu drugom, estrogenu – ženskom spolnom hormonu koji utječe na toliko toga u našim tijelima.

Zato je veoma bitno da su njegove razine uravnotežene. Doduše, to jej teško izbjeći u periodu perimenopauze čije su tegobe i simptomi upravo izazvani “divljanjem” ovog hormona. 

No, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći da zauzdate estrogen i opet se osjećate dobro u svojoj koži.

Krenimo.

  • Konzumirajte što manje industrijski procesuirane hrane

Ne može prirodnije od izbjegavanja neprirodnih namirnica. Ovo je naizgled zdravorazumski, ali puno žena ne shvaća koliko puno konzumira procesuiranu hranu. 

Kupujte što više nepakirane hrane – dakle, voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove i druge namirnice čije je porijeklo transparentno i prirodno. 

  • Alkohol? Ni u ludilu

Možda vam čaša vina ili slatkog likera za vikend predstavlja guilty pleasure, ali ako osjećate tegobe vezane uz perimenopauzu, najvjerojatnije vam još više povisuje razinu estrogena.

To su čak pokazala istraživanja – žene koje konzumiraju alkohol imaju višu razinu estrogena od žena koje ne piju. Osim toga, alkohol može povećati i šansu za oboljenje od raka dojke.

 

  • Jedite manje crvenog mesa

U redu, crveno meso ima mnogo dobrobiti, najviše zbog tog što sadrži proteine i važne vitamine B skupine. Ali, sve se više govori o njegovim manama, pogotovo ako ga se konzumira više od dva puta tjedno. 

Naime, govedima se davaju hormoni i antibiotici, među njima i estrogen. Zato neki znanstvenici povezuju konzumaciju crvenog mesa sa povećanim rizikom od raka dojke. 

 

  • Jedite suhe šljive

Zašto baš suhe šljive, a ne neko drugo sušeno voće?
Zato što upravo ova namirnica ima “moć” da uravnoteži razine estrogena u ženskom tijelu.

  • Idite na spavanje prije 22 sata

Spavanje je jedna od onih osnovnih aktivnosti koju shvaćamo zdravo za gotovo, nesvjesno koliko je uredan san bitan za toliko toga – od našeg mentalnog zdravlja, osjećaja gladi do hormona – a među njima i za uravnoteženje estrogena.

Zato se preporučuje za odrasle osobe minimalno 8 sati sna. 

Foto: Unsplash