Menu
ŽIVOTNI STIL

8 malih stvari koje vas mogu razveseliti u teškim danima

Svi negdje jurimo i žurimo. Budimo se i liježemo navečer u krevet zabrinuti za sutrašnji dan – što će biti na poslu, koje osobne obveze nas čekaju, a ponekad smo toliko zapleteni u svoje životne probleme da ne možemo ni oka sklopiti. Da, život je težak i pun briga, ali je istodobno i pun lijepih stvari. U većini slučajeva sreću ne čine velike stvari poput novog, odlično plaćenog posla, novog auta, otplate kredita, već daleko manje stvari, a koje su zapravo bitnije za duševni mir i zadovoljstvo.

Ako ste ovih dana u lošem raspoloženju, nastavite čitati i pogledajte kojih smo 8 malih stvari izdvojile koje vas mogu razveseliti u teškim danima.

1. Nađite razlog za osmijeh

Pronađite nešto što će vas nasmijati od srca, bilo da je to vaša najdraža komedija, lijepa uspomena ili draga osoba s odličnim smislom za humor.

Istraživanja su pokazala da čak i kad smo tužni, ako se nasmijemo, naš mozak to shvaća kao uputu za dobro raspoloženje. Osim toga, smijanje štiti imunitet, oslobađa od stresa, sagorijeva kalorije i poboljšava cirkulaciju.  

2. Pronađite hobi koji vas veseli

Dokoni um je đavolje igralište, tako zvuči jedna stara izreka. Iako dosada može biti poticaj za nove ideje, previše slobodnog vremena nije dobro za psihičko zdravlje. Čak i ako se ne dosađujete, bitno je pronaći hobi koji vas veseli.

Svatko od nas ima ono nešto što nas čini sretnima i ispunjenima. Za neke je to kuhanje, za neke su to duge šetnje, a za neke je to rad u vrtu. Uvijek odvojite barem malo vremena za te stvari i budite prisutni u svakom trenutku. Ta se praksa naziva usredotočena svjesnost (eng.mindfulness) i pomaže u pobljšavanju koncentracije i smanjenju stresa i anksioznosti.

3. Učite nove stvari

Možda za sebe mislite da ste već naučili što se dalo naučiti – školovale ste se i postale stručnjakinje u svom poslu. A možda, s druge strane, želite naučiti nešto novo, ali mislite da ste prestare? Čovjek uči dok je živ – ostavite predrasude o sebi sa strane, ako vam se nešto čini zanimljivo – naučite to. Naučite kako planinariti, napraviti neko jelo, šivanje, voziti motor, naučite neki jezik. Budite znatiželjne kao djeca.

4. Promatrajte svijet oko sebe

Već smo rekle da pretjerana besposlenost nije dobra, ali malo vremena u kojem praktički ne radite ništa ne škodi, pogotovo ako se u posljednje vrijeme osjećate zagušeno zbog životnih i poslovnih obveza.

Kad ste zadnji put sjele negdje, bilo na balkon ili klupu u parku i samo promatrale svijet koji prolazi pored vas, bez ikakvih misli? Ova jednostavna aktivnost je odlična za opuštanje i smanjuje stres. Nemojte se bojati sjediti “besposleno” makar na 10 – 15 minuta. Vaš um će vam biti zahvalan. 

5. Neka vas životinje nauče uživanju u malim stvarima

I od životinja možemo puno naučiti o uživanju u malim stvarima. Kad vidite mačku izvaljenu na suncu i uživa u toplini, zar niste barem malo ljubomorni? Ili pak na sreću psa kada dobije omiljenu slasticu? Druženje s životinjama će vas opustiti i barem na neko vrijeme opustiti i razvedriti.

6. Gledajte zalaske sunca

Ljudi uhvaćeni u kovitlac života često ne vide ljepotu oko sebe, čak ni nebo pod kojim hodaju. A jedan od najljepših prirodnih fenomena je zalazak sunca. Izađite predvečer u šetnju, sjednite negdje gdje je dobar pogled sprijateljima, partnerom ili čak sami i promatrajte kako se izmijenjuju boje na nebu. 

7. Vježbajte zahvalnost

U našoj, tako često kompliciranoj, prirodi je da svakodnevne stvari o kojima ne razmišljamo uzimamo zdravo za gotovo i ne cijenimo dovoljno. Zato je bitno vježbati zahvalnost. Budite zahvalni na lijepom sunčanom danu, na poslu koji imate, ljudima koje volite i hrani koju jedete. Prije spavanja porazmislite malo za što ste zahvalni toga dana. 

8. Igrajte se s djecom

Ako imate vlastitu djecu ili unuke, ili netko od vaših prijatelja i poznanika ima – odvojite vremena za igru s njima. Spustite se na njihovu razinu, pratite kako se igraju i razmišljaju, ne bojte se ni zaprljati ako to igra zahtijeva. Osim što ćete otputovati u vlastito djetinjstvo, nakon druženja ćete se definitivno osjećati mlađe i poletnije

Foto: Unsplash