Menu
MENOPAUZA

Čaj od kadulje – najbolji lijek protiv valunga

kadulja-najbolja protiv valunga

Kadulja (Salvia officinalis) je od davnina znana kao “sveta biljka” zbog mnoštva dobrobiti za ljudsko zdravlje. Latinski naziv salvia znači spasiti što odlično opisuje njenu moć.

Koristila se za ublažavanje opekotina, kao lijek za upalu desni, grla, za ublažavanje nadutosti i drugih problema probavnog sustava. I ne manje važno, koristila se, a još se koristi, za ublažavanje raznih “ženskih tegoba”, pa tako i onih vezanih uz menopauzu – najviše za ublažavanje valunga (valova vrućine).

Pročitajte članak: 5 prirodnih trikova za uravnoteženje estrogena

Kako kadulja pomaže u menopauzi?

kadulja-menopauza

Kadulja je tradicionalan lijek za intenzivne i česte valove vrućine. Smatra se da djeluje na ženske spolne hormone jer ona sama sadrži flavonoide koji imaju svojstva estrogena. Još jedno tumačenje utjecaja kadulje na ublažavanje valunga  povezuje tujon (kemikalija prisutna u kadulji) s promjenama neurotransmitera koji utječu na regulaciju tjelesne temperature.

Kadulja je dobra i za:

  • pamćenje i koncentraciju (prema nekim istraživanjima igra ulogu u sprječavanju Alzheimerove bolesti)
  • dijabetes (ulje od kadulje snižava šećer u krvi)
  • ublažavanje glavobolja i migrena
  • liječenje upaljenih desni (zbog svojih antibakterijskih i antiupalnih svojstava)

Kako napraviti čaj od kadulje?

Veoma jednostavno! Ako živite negdje gdje raste kadulja (to je najčešće u primorju), možete je ubrati sredinom travnja i osušiti listove. Ali i ako ne možete ubrati kadulju, u specijaliziranim dućanima ili u OPG-ovima možete pronaći već osušenu kadulju.

Prelijte nekoliko listova kadulje s 2 dcl vruće vode i ostavite da stoji 10 minuta. Procijedite čaj. Dnevno možete piti do 3 šalice u periodu od mjesec dana.

Pročitajte članak: 5 čajeva koji će vam pomoći zaspati 

Je li kadulja štetna?

Kadulja može biti štetna ako se konzumira u velikim količinama ili u dužem periodu.
Zašto? Naime,  neke vrste kadulje, poput obične kadulje (Salvia officinalis), sadrže kemikaliju koja se naziva tujon. Tujon je neurotoksičan. Može uzrokovati napadaje, oštetiti jetru i živčani sustav. Količina tujona varira ovisno o vrsti biljke, vremenu berbe, uvjetima uzgoja i drugim čimbenicima.

Previše čaja od kadulje može prouzrokovati tahikardiju.

Suplemente od kadulje ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje zbog utjecaja kadulje na hormone.

Foto: Wikipedia/Pixabay