Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Cimicifuga ili crni kohoš | Drevni lijek za tegobe u menopauzi

Biljka Cimicifuga racemosa (Ranunculaceae), poznata i pod nazivom crni kohoš, je samonikla
biljka podrijetlom iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Autohtono stanovništvo ju je koristilo kao lijek za različite zdravstvene tegobe – od reume, bolne menstruacije do zmijskog ugriza, ali i za ublažavanje simptoma menopauze.

Iako se već u 17.stoljeću prenijela u Europu, tek sredinom prošlog stoljeća se počinje koristiti kao sredstvo ublažavanja tegoba povezanih s menopauzom. U liječenju se najčešće koristi korijen biljke. Na tržištu postoje preparati u obliku tinkture, praha, kapsula, kao i čajevi.

Ukoliko želite ublažiti simptome menopauze, preporučuje se konzumiranje 20mg cimicifuge
dnevno, ne duže od 6 mjeseci zbog mogućeg lošeg utjecaja na jetru.

Zašto je cimicifuga dobra za ublažavanje tegoba u menopauzi?

Prema medicinskom portalu MedicalNewsToday, postoje istraživanja koja su pokazala efektnost cimicifuge pri ublažavanju simptoma menopauze.

Primjerice, u znanstvenoj studiji provedenoj 2010. godine, ispitanice (žene u menopauzi) doživjele su 26-postotno smanjenje noćnog znojenja i valunga kada su koristile suplemente koji sadrže cimicifugu.

Drugo istraživanje iz 2013. je pokazalo da su se simptomi menopauze u prosjeku smanjili više kod žena koje su uzimale cimicifugu nego kod žena koje su uzimale placebo.

Cimicifuga je dobra i za ublažavanje valova vrućina. To je pokazalo istraživanje provedeno na 80 žena u menopauzi. One koje su imale valove vrućine i koje su konzumirale 20 mg cimicifuge dnevno tijekom 8 tjedana izvijestile su o znatno manje intenzivnim valunzima u odnosu na period prije nego što su konzumirale cimicifugu.

Biljni lijek

Femiplant je biljni lijek koji sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa) i jedini je biljni lijek s cimicifugom pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt.Upravo je ovaj ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija i s preko 12.000 žena diljem svijeta koje potvrđuju učinkovitost u borbi protiv simptoma koji mogu značajno umanjiti kvalitetu života žena u menopauzi. Za razliku od sličnih proizvoda, Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima.

Mudre žene znaju da svaki period u životu nosi svoje ljepote i izazove. I u svakom periodu znaju uživati. Uz Femiplant i menopauzu možete pamtiti po dobrome što nose četrdesete i pedesete godine.

  • Biljni lijek za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje
  • Sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka
  • Za primjenu kroz usta
  • Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika
Plaćeni oglas o lijeku: S&B -FEMI-HR-04/23 – Pričaj mi o tome

 

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na shop