Menu
NOVOSTI

Drevna superhrana – chia sjemenke

Chia sjemenke koriste se još od davnina, ali tek nedavno su postale popularne u modernom svijetu pa se sada puno više o njima zna. Osim kalcija, željeza, kalija, selena, cinka, magnezija i vitamina A, B i E, vrlo su bogate i omega-3 masnim kiselinama. Uz sve ovo, chia sjemenke izrazito su higroskopne, što znači da vodu koju upiju dugo zadržavaju pa samim tim poboljšavaju hidrataciju tijela.

Riječ ‘chia’ znači ‘snaga’, a potječe od civilizacije drevnih Maja koje su koristile chia sjemenke kao prvobitni i najmoćniji izvor energije. Majanski ambasadori i glasnici uvijek su nosili vrećicu chia sjemenki uz sebe kad bi se uputili na duga i zamorna putovanja kako bi okrijepili tijelo te se što prije oporavili od napornog fizičkog rada.

Dobrobiti korištenja chia sjemenki čak i u drevnom Meksiku bile su neosporive: jedna žlica chia sjemenki bila je i više nego dovoljna da opskrbi čovjeka energijom na puna 24 sata, a ove male sjemenke poboljšale bi ljudsku snagu i izdržljivost.

S njima možete i peći, a možete ih i posuti po hrani koju jedete. Međutim, najbolje ih je konzumirati namočene gdje već za desetak minuta upiju tekućinu do dvanaest puta veću od vlastitog volumena, a njihov novi gelasti oblik koristi se u mnogim zdravim napitcima i pudinzima. Ipak, da dobijete sve dobrobiti ovih moćnih sjemenki najbolje ih je držati pomočene nekoliko sati prije upotrebe.

 

Izvor: https://blogs.adams.edu/thepawprint/chia-the-ancient-super-food-of-the-mayans/