Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Evo kako dizanje utega može pomoći u menopauzi

Joga je divna, hodanje također, plivanje je čisti užitak, ali u posljednje vrijeme sve se više ističe kako nam je za zdravlje i sreću u menopauzi potrebno i nešto teže. Štoviše, jako teško. Ne bojte se, ne mislimo pritom na još jednog supruga, sina ili oca – dovoljno su nam teški i ovi koje imamo.

Mislimo na utege – i to prema stručnjacima, što teži utezi, to bolje za nas.

Jedna od najvažnijih vježbi tijekom i nakon menopauze jest trening snage. Kate Rowe-Ham, osnivačica aplikacije za vježbanje i dobrobit, Owning Your Menopause, kaže: “Mišići su metabolički aktivni i pomažu u sagorijevanju više kalorija. Što više mišića imate, to će vaša potrošnja energije u mirovanju biti veća.”

Osim toga, mišići podupiru kosti i zglobove, dok također pomažu u zaštiti od potencijalnih mišićno-koštanih problema.

Ključ učinkovitog treninga snage u menopauzi je dizanje većih utega. Emily Servante, osobna trenerica, kaže: “U idealnom slučaju, da biste izgradili snagu, trebali biste dodati malo više težine svakom dizanju, svaki put kada radite sesiju. To se zove progresivno preopterećenje.”

Dakle, umjesto velikog broja ponavljanja s manjim utezima, ciljajte na veće utege s manje ponavljanja. Na primjer, ako obično odaberete uteg od 2 kg za savijanje bicepsa, odaberite uteg od 3 kg ili 4 kg. Ciljajte na deset do 12 ponavljanja i dosegnite točku u kojoj više ne možete podići.

Emily također predlaže vježbe koje rade na više mišićnih skupina u isto vrijeme. Na primjer, čučnjevi, mrtvo dizanje, iskoraci, potisak s nagnute klupe i podijeljeni čučnjevi s utezima.

Eto, sve smo vam rekle – nema čekanja, utege u ruke i idemooo!

 

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu