Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Evo koji hormoni upravljaju masnim naslagama u našem tijelu

Sve se to pitamo, zar ne? Ugledna američka ginekologinja dr. Sara Gottfried, u svojoj knjizi Žene, hrana i hormoni, koju je kod nas objavio VBZ, među ostalim daje odgovor i na to pitanje. Pa kaže: “Tri hormona igraju ključnu ulogu u hormonskom prekidaču koji vam može pomoći da od pohranjivanja masti prijeđete na njihovo trošenje.

Hormon rasta stimulira rast i obnovu stanica. Dok ste dijete, rastete zahvaljujući njemu. U odrasloj dobi održava vam mišiće vretenastima tako što njih izgrađuje, a masti troši. Nažalost, kako godine prolaze, razina hormona rasta polako opada, počevši negdje od tridesete, osobito ako ste izloženi jakom stresu i ako tijekom dana jedete ugljikohidrate, previše sjedite i ne vježbate dovoljno.

Testosteron je najzastupljeniji hormon i kod muškaraca i kod žena te igra središnju ulogu u funkcijama sličnim funkcijama hormona rasta, uključujući izgradnju mišića i trošenje masti. Danas se smatra da testosteron kod žena obavlja više zadataka te da mu je jedan od njih održavanje snažnog metabolizma i zdravog libida. Poput hormona rasta, njegova razina opada nakon tridesete godine, a još brže tijekom perimenopauze i menopauze.

Inzulin regulira količinu glukoze u krvi. Kad gušterača otkrije preveliku količinu glukoze u krvotoku, kod zdravih ljudi inzulin signalizira mišićima, jetrima i drugim tkivima da ga apsorbiraju i pretvore u energiju. Ako jedete previše ugljikohidrata ili slabo podnosite stres, inzulin je blokiran, a u krvi raste razina glukoze koja može postati toksična. To se naziva inzulinskom rezistencijom, kad stanice ne primaju poruku inzulina. Takvo je stanje prekursor dijabetesa (preddijabetes) i može izazvati jaču glad i pohranjivanje veće količine masti, osobito na trbuhu”, tako veli dr. Gottfried, navodeći u svojoj knjizi znanstveno utemeljen program kojim možete postići hormonsku ravnotežu. A u toj ravnoteži je sve, pa stoga valja probati.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu