Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / VEZE

Evo što sve utječe na smanjeni libido i kako to možemo popraviti

Često pišemo o seksu u perimenopauzi i menopauzi jer mislimo da je kvalitetan seksualni život važan i da zapravo poboljšava ukupnu kvalitetu života. A jedan od simptoma perimenopauze i menopauze jest, naravno zahvaljujući hormonalnom toboganu, i smanjeni libido.

O tome što osim hormona utječe na smanjeni libido i što nam zapravo može pomoći, nedavno je u The Guardianu pisala Linda Geddes.

San

Nije iznenađujuće da više sna može imati mjerljiv utjecaj na interes za seks jer je manja vjerojatnost da ćemo se osjećati preopterećeno i iscrpljeno. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu otkrili su da kada žene u vezi spavaju sat vremena više, imaju višu razinu želje i 14% veću vjerojatnost da će sljedeći dan imati seks sa svojim partnerom.

Nova lokacija

Neuredna spavaća soba, jaka rasvjeta ili nedostatak brave na vratima mogu ubiti želju za seksom. S druge strane promjena mjesta u kojem inače boravimo ili samo bijeg od svakodnevice mogu djelovati uzbudjujuće, pa bi rezervacija hotelske sobe mogla privremeno povećati libido.

Bivanje u trenutku

Psihološki čimbenici kao što su tjeskoba zbog boli ili seksualne izvedbe, negativna slika o tijelu ili briga o tome koliko je vremena potrebno za orgazam, uobičajeni su izvori niske želje i kod muškaraca i kod žena. Predug popis obaveza također može ubiti raspoloženje. Borite se protiv toga tako što ćete se usredotočiti na to da budete u trenutku i potpuno angažirate svoja osjetila mirisa, vida, dodira i okusa.

Hrana

Od čokolade do kamenica, internet je prepun hrane koja djeluje kao afrodizijak. Dok neke od tih namirnica sadrže hranjive tvari koje bi teoretski mogle poboljšati protok krvi u genitalije ili poboljšati nečije raspoloženje ili razinu energije, dokazi da potiču želju su slabi. Neke od ovih namirnica možda su stekle reputaciju afrodizijaka jer su se nekada smatrale egzotičnim ili luksuznim. Ovo, u kombinaciji s njihovom reputacijom pojačivača seksa, moglo bi pomoći nekima da se oraspolože – ali u kamenicama ili bilo kojoj drugoj hrani nema čarobnog bisera za seks.

Razgovor

Loša komunikacija, kritiziranje, nedostatak povjerenja ili neriješeni sukob mogu uzeti svoj danak. “Često, kada netko opisuje seksualni problem, ono o čemu zapravo govori jest ‘Ne osjećam se emocionalno povezano sa svojim partnerom’,” kaže Ammanda Major, terapeutkinja za seks i odnose. Odvojite vrijeme da saslušate svog partnera i razgovarajte o tome što vam se sviđa, a što ne sviđa.

I nemojte odustati, trudite se, vrlo vjerojatno će se isplatiti.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu