Menu
MENOPAUZA

Evo zašto ne biste trebale piti kavu ako imate valove vrućine

Mnogo žena ne mogu započeti svoje jutro bez mirisne šalice kave. Kava nam najbrže pruža onaj osjećaj energičnosti i budnosti i zato nije čudo što je najpopularniji napitak na svijetu. U svijetu se dnevno popije čak 2.5 milijarde šalica kave!

Ipak, ovaj napitak koji vuče podrijetlo iz etiopske pokrajine Kafa usprkos mnogim pozitivnim svojstvima (primjerice, poboljšavanje koncentracije, pamćenja i budnosti) ima i negativnih strana, pogotovo za žene koje muku muče sa valovima vrućine.

Valovi vrućine (valunzi) su jedan od najčešćih simptoma menopauze. Karakterizira ih nagli osjećaj vrućine i znojenja koji može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko puta dnevno. Iako se ne zna što točno uzrokuje valunge, većina stručnjaka smatra da nastaju širenjem krvnih žila uslijed smanjene proizvodnje estrogena.

Na pojavu i učestalost valunga utječu ne samo biološki procesi već i ono što unosimo u tijelo. Primjerice, ako pušite, imate prekomjernu tjelesnu težinu, hranite se nezdravo i svakodnevno ste izloženi stresu, velika je vjerojatnost da će vas “napasti” valovi vrućine.

U okidače valunga spada i kofein, kemijski spoj koji se nalazi u kavi.

U nastavku pročitajte zašto ne biste trebale piti kavu ako imate valove vrućine.

1. Kofein može izazvati palpitacije srca i uznemirenost

Kofein je kemijski spoj, odnosno alkaloid koji utječe na veću proizvodnju adrenalina koji zauzvrat izaziva onaj osjećaj budnosti i energičnosti koji nam je toliko potreban, pogotovo na početku dana. Međutim, moguće su i nuspojave poput palpitacija srca i uznemirenosti koji ubrzavaju rad srca i potiču valove vrućine.

2. Kofein ometa absorpciju minerala i vitamina

Jedna od najlošijih posljedica ispijanja kave je u tome što kofein ometa apsorpciju pojedinih minerala i vitamina koji su ključni za normalno funkcioniranje organizma. To zauzvrat može izazvati valove vrućine.

-kofein ometa apsorpciju kalcija (koji je bitan za zdravlje kostiju)
-ograničava apsorpciju vitamina D (ključan za zdrave kosti i imunitet)
smanjuje apsopciju željeza

-potiče izlučivanje iz organizma vitamina C i vitamina B skupine
-smanjuje apsorpciju magnezija

3. Kofein dehidrira

Mnogi od nas ne konzumiraju dovoljno vode dnevno što može dovesti do dehidracije organizma. Uvedite u jednadžbu i kavu i rezultat može biti katastrofalan. Naime, kava je diuretik što znači da potiče pojačano izlučivanje urina, a s time i hranjive tvari.

Osim toga, dehidracija može izazvati stres živčanog sustava što onda može potaknuti valove vrućine.

Zato, ako pijete kavu, ne zaboravite uz nju uvijek imati čašu vode da nadoknadite izgubljenu tekućinu. Također, ne zaboravite da tijekom dana popijete barem 1, 5 litara vode.

Dobra strana kave

Međutim, iako definitivno kava ima svoje loše strane, jedno je istraživanje iz 2014. godine provedeno na 2507 žena pokazalo da unos kave izaziva valove vrućine, ali isto tako smanjuje probleme s koncentracijom i pamćenjem.

Ključna je umjerenost

Kao i u svemu, i u konzumaciji kave treba pripaziti na to da ne pretjerujete. Ako niste osjetljivi na kofein, dovoljno je konzumirati do 300 miligrama dnevno, odnosno do 3 šalice dnevno.

Međutim, ako osjećate nuspojave i nakon jedne šalice kave, zamijenite kavu nekim drugim napitkom – primjerice čajem ili kavovinama (zamjenama za kavu koje imaju sličan okus kao kava).

 

Foto: Unsplash