Menu
ZDRAVLJE

Evo zašto ne možemo spavati u menopauzi

Prema istraživanjima, do 60% žena koje prolaze kroz promjene uzrokovane menopauzom imaju probleme sa spavanjem.

Na pojavu nesanice i drugih problema sa spavanjem u menopauzi mogu utjecati:

Promjene hormona

Tijekom menopauze smanjuje se razina estrogena i progesterona. To može potaknuti brojne promjene u vašem načinu života, osobito u vašim navikama spavanja. To je dijelom i zato što je progesteron hormon koji proizvodi san. Dok se vaše tijelo nosi sa smanjenjem razine hormona, možda ćete teže zaspati i zaspati.

Valovi vrućine

Valunzi i noćno znojenje dvije su najčešće i najomraženije nuspojave menopauze. Kako razina hormona varira, tako se te fluktuacije mogu manifestirati kao nenadani valovi vrućine i znojenje.

Na to utječe i porast razine adrenalina uzrokovan naglim smanjenjem hormona. To je ista kemikalija odgovorna za reakciju na stres. U takvom stanju je teško zaspati.

Lijekovi

Kao što prirodne kemijske i hormonalne promjene mogu ometati san, isto vrijedi i za promjene uzrokovane lijekovima ili suplementima koje svakodnevno uzimate. Poremećaj spavanja nuspojava je mnogih lijekova, pa ako započinjete terapiju novim lijekom ili koristite dodatak bez recepta, to može pridonijeti nesanici.

Ako je nesanica povezana s menopauzom, to jest, hormonskim promjenama, rješenje se nalazi u regulaciji rada hormona na više načina:

  • hormonska nadomjesna terapija – ova terapija može nadopuniti razinu estrogena, dok se prirodna razina smanjuje tijekom perimenopauze i menopauze.
  • kontracepcija – niska doza kontracepcijskih pilula može stabilizirati razinu hormona, a time i ublažiti nesanicu
  • melatonin – melatonin je hormon koji prirodno nastaje prije sna i kontrolira cirkadijalni ritam. Dodaci s melatoninom se mogu pronaći u ljekarnama.

Što vam još može pomoći za bolji san?

  • Jedite ranije. Preporučuje se da zadnji obrok u danu bude do 8-9 navečer. Prema dr. Christiane Northrup, kad je želudac pun, ležeći položaj može izazvati pojačano lučenje želučanih sokova. Zato se javljaju žgaravica, bolovi u trbuhu i neugodan okus u ustima. Isto tako, nemojte piti puno vode prije spavanja.
  • Opustite tijelo laganim rastezanjem ili s nekoliko joga vježbi prije spavanja.
  • Kunjajte po danu do 30 minuta.
  • Spavajte u prozračenoj sobi.
  • Izgasite mobitel u spavaćoj sobi. Plavo svjetlo s ekrana neće samo oštetiti vid već će vas i držati budnima.

Nikako ne možete zaspati? Možda vam pomognu ovi neobični savjeti.

Foto: Unsplash