Menu
NOVOSTI

Evo zašto trebamo plivati u menopauzi

Ljeto je i vrijeme je za plivanje! Ako pak niste neki obožavatelj plivanja, preuzet ćemo na sebe odgovornost da vas nagovorimo na ovu jednostavnu, ali veoma bitnu fizičku aktivnost. Plivanje vam neće samo pomoći da izgledate bolje, već da se tako i osjećate. Da ne spominjemo kako plivanje može pomoći i pri ublažavanju nekih simptoma menopauze.
Potrebni su vam samo dobar kupaći kostim, voda i naravno – volja.

1. Plivanje ublažava bolove u zglobovima

Bolovi u zglobovima i kasnije bolesti zglobova su nažalost česta pojava kod žena, pogotovo onih u periodu menopauze. Ta bol često zna biti intenzivna i može ozbiljno narušiti kvalitetu života. Za ublažavanje stručnjaci uglavnom preporučuju vježbanje. Ali uobičajene vježbe mogu, pogotovo ako se ne izvode pravilno, dodatno pogoršati bol.

S druge strane, plivanje je sasvim sigurna aktivnost za one koji pate od ovakvih bolova. Naime, boravak u vodi olakšava pritisak na zglobovima, dok kretnje pomažu u razgibavanju.

Osim toga, plivanje potiče cirkulaciju što ublažava ukočenost i bol u zglobovima. Ne može bolje!

No, kao i kod svake vježbe, bitno je da se prije i nakon plivanja lagano razgibate.

2. Potiče mršavljenje i učvršćuje mišiće

Dok plivamo, aktiviraju nam se svi bitni mišići u tijelu. Ova ponavljajuća aktivnost ih učvršćuje, ali jednako pomaže i pri sagorijevanju kalorija.

Kombinirajte različite vrste stilova (stil leptir troši najviše kalorija jer je najteži), počnite s 15 min plivanja dnevno, zatim postepeno prijeđite na 30 minuta plivanja 5 puta u tjednu.

3.  Pozitivno utječe na dišni i krvožilni sustav

Za razliku od mnogih aerobnih vježbi, plivanje ubrzava otkucaje srca, a da ne izlaže tijelo stresu. Velika je stvar isto i što plivanje pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka, a znamo da je visok krvni tlak česta boljka žena u menopauzi.

S obzirom na to da je u plivanju bitno i disanje, ako se pravilno izvodi,  može se povećati kapacitet pluća.

Pročitajte članak: Pravilnim disanjem do boljeg sna i manjeg osjećaja gladi

4. Pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Općepoznata činjenica je da su tijelo i um u uskoj vezi. Ako se osjećamo dobro u svom tijelu, osjećat ćemo se dobro i u glavi. U tome puno može pomoći i plivanje. Naime, u mozgu se pri plivanju otpuštaju hormoni koji poboljšavaju raspoloženje. Poboljšavanju raspoloženja puno pomaže i to što je plivanje aktivnost koja se uglavnom izvodi na svježem zraku (pogotovo ako plivate u moru).

Plivanje može biti odlično u stresnim vremenima, kad se želite opustiti i zaboraviti na svakodnevne probleme.

Foto: Unsplash