Menu
ZDRAVLJE

Grožđe – štiti srce, popravlja pamćenje i uništava stanice raka 

grozdje-stiti-srce-popravlja-pamcenje

Kraj ljeta prepoznajemo po mnogočemu – dani postaju sve kraći, gotovi su godišnji odmori, počinje škola i – bere se grožđe. 

Grožđe je plod vinove loze i tisućljećima je glavni izvor dobivanja vina, omiljenog alkoholnog pića. No, radi se o iznimno zdravom i ukusnom voću koje nipošto ne treba zanemariti kao dio zdrave, uravnotežene i raznovrsne prehrane

100 grama grožđa ima samo 67 kalorija, a bogato je vitaminom A, C, B6, željezom i kalijem.

Grožđe se može jesti sirovo, uklopiti u šarenu voćnu salatu, a da se i kombinirati s mesom i povrćem. Za duži vijek trajanja ga možete spremiti u zamrzivač. 

U nastavku saznajte koja zanimljiva i zdrava svojstva ima ovo super-voće.

Grožđe štiti srce

Nekoliko je istraživanja pokazalo da grožđe ima blagotvoran utjecaj na smanjenje kolesterola i tako štiti zdravlje srca.
U jednom istraživanju na 69 osoba s visokim kolesterolom, pokazalo se da oni koji su jeli 500 grama crnog grožđa dnevno su nakon 8 tjedana imali niži LDL kolesterol.

Grožđe popravlja pamćenje

Grožđe sadrži resveratrol, vrstu polifenola koji ima antioksidativno djelovanje i ima blagotvoran učinak na ljudski mozak. Navodno popravlja pamćenje i poboljšava koncentraciju.

Jedno istraživanje na ljudima je pokazalo da ispijanje 230 ml soka od grožđa poboljšava pamćenje, raspoloženje i koncentraciju samo 20 minuta nakon ispijanja.
Sličan je zaključak izveden na istraživanju na štakorima kojima se sposobnost učenja i pamćenja poboljšala tijekom 4 tjedna uzimanja resveratrola. 

Bobicama grožđa protiv raka

Već spomenuti resveratrol je također zaslužan za antikancerogena svojstva grožđa. Naime, radi se o kemijskoj tvari s antioksidativnim djelovanjem koja onemogućuje rast i razvoj stanica raka

Grožđe sadrži i neke druge antioksidanse, poput antocijanina i katecina, koji također pomažu u borbi protiv stanica raka. 

Ovi antioksidansi također sprečavaju preuranjeno starenje, jačaju imunitet i sprečavaju zgrušavanje krvi i tako snižavaju rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. 

Grožđe hidratizira organizam…

Grožđe u sebi sadrži čak 82% vode, zbog čega je idealan obrok koji će osim što će zadovoljiti potrebu za slatkim i hidratizirati vaš organizam.
Dovoljan unos tekućine u organizam osigurava sjajnu kožu, smanjenje upalnih procesa i bolji protok krvi. 

…i štiti zdravlje očiju

Već smo pričali o luteinu, karetonoidu koji se nalazi u mnogim namirnicama (npr. jaja) i koja smanjuje štetu nastalu od izlaganja očiju plavom svjetlu koje isijava iz ekrana naših mobitela, laptopa i tableta. 

Grožđe je još jedna namirnica bogata ovom kemijskom tvari, a istraživanja na miševima su pokazala da su oni koji su se hranili grožđem imali manje oštećenje retine oka u odnosu na one koji nisu jeli grožđe. 

Foto: Pexels