Menu
NOVOSTI / VEZE

Gubitak želje za seksom

Mnoge od nas u ovim godinama imaju snažan libido i aktivan seksualni život, dok bi neke od nas bile najsretnije da nikada više i ne pomisle na seks. Gdje se vi nalazite na tom spektru?

Puno toga utječe na želju za seksom, ali kako hormoni vladaju nama u ovome razdoblju, tako između ostalog utječu i na želju za seksom.

 

Estrogen se povećava i snižava tijekom menstrualnog ciklusa te je najviši za vrijeme ovulacije. Tijekom predmenopauze taj hormon često se snizi te na toj razini i ostaje, što može uzrokovati suhoću vagine i nelagodu tijekom seksa.

 

Progesteron ujednačava naše raspoloženje te podupire rad štitnjače, povećanu cirkulaciju i osjetljivost, što u konačnici može povećati naš libido i seksualno zadovoljstvo.

Testosteron se često povezuje s muškim libidom, ali i žene će osjetiti pad u seksualnom nagonu ako im se ovaj hormon značajno snizi.

 

Oksitocin je hormon povezanosti koji se povećava tijekom dodira voljene osobe, seksa, ugodnog razgovora i ostalih zdravih ljudskih interakcija, a tijekom stresa ili osjećaja usamljenosti razine oksitocina naglo padaju.

 

Eto, za sve koje se pitaju zašto i zbog čega…hormoni, hormoni…a u sljedećim tekstovima pisat ćemo kako ih ujednačiti prirodnim putem.