Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Imate li preaktivan mokraćni mjehur i ako imate, što učiniti?

Morate često na toalet tijekom dana, a nije bolje ni preko noći? Ustajete se često i to ne samo da biste maknuli pokrivač ili se premjestili u drugu sobu, da vas ne budi partnerovo blaženo hrkanje, nego i radi učestalo mokrenje.

Možda vam je jednostavno preaktivan mokraćni mjehur. To zaista može negativno utjecati na kvalitetu života, a ni konstantno trčanje do zahoda nije baš zabavno. Pitanje je: imate li preaktivan mokraćni mjehur i ako imate, što učiniti?

Što je preaktivan mokraćni mjehur?

Sindrom preaktivnog mokraćnog mjehura jest spontana kontrakcija mišića mjehura, čak i onda kada mjehur nije pun, pa osjećamo kao da hitno moramo mokriti. Ponekad je ovaj nagon za mokrenjem toliko jak da može doći i do toga da nam urin „pobjegne“.

Znakovi preaktivnog mokraćnog mjehura:

 • Osjećate da morate mokriti osam ili više puta na dan
 • Ustajete se da biste pošli na zahod dva ili više puta tijekom noći
 • Osjećate nagli i snažni nagon za mokrenjem kojega teško kontrolirate
 • Ponekad vam urin „pobjegne“

Što uzrokuje sindrom preaktivnog mokraćnog mjehura?

Iako često uzrok nije poznat, ovo stanje ponekad je posljedica oštećenja živaca uzrokovana moždanim udarom ili multiplom sklerozom, a prekomjerna konzumacija alkohola ili kofeina često pogoršava simptome.

Kako ne biste pomiješali ovaj sindrom s nekim drugim, ispod možete pronaći popis stanja koja isto tako mogu uzrokovati prividno preaktivan mokraćni mjehur:

 • Lijekovi koji uzrokuju povećanu produkciju urina
 • Lijekovi koji se piju s većom količinom tekućine
 • Ozbiljna infekcija mokraćnog sustava
 • Tumor u mjehuru
 • Mokraćni kamenci u mjehuru
 • Abnormalnosti koje priječe normalan tijek urina kao što je konstipacija

Kako liječiti preaktivan mokraćni mjehur?

Prije nego što posegnete za lijekovima, probajte nešto od ovoga. Trebali biste voditi računa o tome kada i koliko tekućine pijete. Pokušajte piti jedino onda kada osjećate žeđ te nemojte piti više od 220 ml tekućine odjednom. Izbjegavajte gazirana pića, kofein i alkohol. Pri mokrenju u potpunosti ispraznite mjehur, a možete se i okušati u Kegel vježbama koje jačaju mišiće zdjelice te vam samim time daju veću kontrolu nad vlastitim mjehurom.

Ako pak ove metode ne pomognu, posavjetujte se kod svog liječnika opće prakse ili urologa.

Može li se sindrom preaktivnog mokraćnog mjehura spriječiti?

Budući da je pravi uzrok često nepoznat, prevenciju je teško ostvariti, ali održavanje dobrog zdravlja i kondicije, općenito govoreći, će svakome pomoći u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.

 • Vježbajte svakodnevno
 • Održavajte zdravu težinu
 • Nemojte pušiti
 • Ograničite unos kofeina i alkohola
 • Pravilno liječite dijabetes
 • Prihvatite se Kegel vježbi

Živjeti s preaktivnim mjehurom može nas u potpunosti iscrpiti, a i osramotiti. Ako imate simptome ovog sindroma, ugovorite pregled kod liječnika opće prakse koji će vas, po potrebi, uputiti urologu na daljnje pretrage. I nikada nemojte odustati, pozitivan stav uvijek je dio uspješnog oporavka.

Pomoć uvijek možete potražiti i u prirodi, pa vam tako predstavljamo medvjetku. Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi) je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini, posebno u područjima gdje je rasprostranjena. Ključna komponenta u medvjetki je arbutin, koji se metabolizira u organizmu u spoj poznat kao hidrokinon. Hidrokinon ima antimikrobna svojstva te se smatra da može imati blago diuretsko djelovanje.

Ljekovita svojstva medvjetke uključuju:

 1. Antibakterijsko djelovanje:Arbutin u medvjetki može imati antibakterijske učinke, što može biti korisno u podršci zdravlju mokraćnog sustava.
 2. Diuretsko djelovanje:Pomaže u poticanju mokrenja, što može doprinijeti eliminaciji bakterija iz mokraćnog sustava.
 3. Antiseptičko djelovanje:Smatra se da medvjetka može imati antiseptička svojstva koja podržavaju zdravlje mokraćnog mjehura.

Važno je napomenuti da se prije upotrebe bilo kakvih biljnih dodataka ili ljekovitih biljaka, preporučuje konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite druge lijekove.

Cystinol je tradicionalni biljni lijek namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem. Cystinol obložene tablete su za primjenu kroz usta.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Prije uporabe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

S&B-CYS-HR-06/24 – Pričaj mi