Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Kada se radi i zašto je važan kolposkopski pregled

Iako se tijekom menopauze reproduktivne funkcije postupno smanjuju i prestaju, ginekološki pregledi pomažu u praćenju zdravlja reproduktivnih organa i otkrivanju eventualnih promjena ili problema. U sklopu ginekološkog pregleda može se obaviti i kolposkopski pregled i to ako postoji abnormalni nalaz PAPA testa ili ako je uočena promjena sluznice ili kože pri redovitom ginekološkom pregledu

Što je kolposkopija?

Jedna od bolesti koja se javlja kod žena, a koju je uspješno moguće prevenirati, jest karcinom vrata maternice, koji u većini slučajeva uzrokuje humani papiloma virus  (HPV). Svaka žena zna da je PAPA test osnovna metoda za otkrivanje promjena koje uzrokuje HPV, prvenstveno na vratu maternice. No, ako nalaz PAPA testa nije uredan, ovisno o promjenama liječnik će ženu uputiti i na dodatnu pretragu – kolposkopiju. Osim abnormalnog PAPA nalaza, razlog za upućivanje na kolposkopski pregled može biti i uočena promjena sluznice ili kože pri redovitom ginekološkom pregledu.

Gdje obaviti kolposkopiju?

Nakon što se utvrdi potreba za kolposkopskim pregledom žena se može odlučiti gdje ga želi obaviti. Kolposkopija se uglavnom radi u specijaliziranim ambulantama pri ginekološkim klinikama, specijaliziranima za sekundarnu prevenciju raka vrata maternice. No, i pojedine ambulante primarne zdravstvene zaštite imaju mogućnost obavljanja kolposkopije. Kolposkopija se može obaviti i u privatnim poliklinikama.

Pregled se obično radi svakih šest ili 12 mjeseci. Ako se učini konizacija, kolposkopski pregled se radi u razmaku od šest mjeseci još minimalno dva puta. Prva kontrola je kolposkopija s PAPA testom, a druga kontrola s PAPA testom i skupnim HPV testom. Ako su uredni nalazi PAPA testa, HPV testa i kolposkopije, pacijentica se više ne prati kolposkopski. Daljnje praćenje se provodi u primarnoj ginekološkoj ambulanti uzimanjem PAPA testa jednom godišnje kroz 10 godina.

Papilocare – učinkovito terapijsko rješenje

Papilocare® Immunocaps

Papilocare® gel za rodnicu

Papilocare® gel za rodnicu je prvi proizvod na hrvatskom tržištu za sprječavanje i pomoćno liječenje oštećenja uzrokovanih HPV-om.

Papilocare® gel za rodnicu djeluje tako što stvara sloj na sluznici vrata maternice, oblikujući obrambenu barijeru za sprječavanje rizika od integracije HPV-a. Na taj se način obnavljaju postojeća oštećenja, te prekida integracija HPV-a i stvaranje novih oštećenja. Također potiče obnavljanje mikrobiote rodnice. Preporučuje se kod svih žena pozitivnih na HPV kod kojih još ne postoje lezije te kod žena pozitivnih na HPV s ASCUS ili LSIL nalazom.

Papilocare® Immunocaps je dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt Reishi gljive, žive kulture mikroorganizama, vitamine C, D, B6, B12, folnu kiselinu, bakar, cink i selen koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava te vitamine B2 i niacin koji doprinose održavanju normalnih sluznica.