Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Kako poboljšati pamćenje u perimenopauzi

Problemi s pamćenjem u menopauzi su poprilično česti. Studije su pokazale da je 60 posto žena u perimenopauzi i menopauzi reklo da im je pamćenje slabije nego prije.  Jedan od mogućih razloga za to je to što nezanemariv broj žena počinje već u 40-ima osjećati simptome  takozvane magle u mozgu (eng. brain fog). Magla u mozgu uključuje simptome poput zaboravnosti, smanjenu sposobnost koncentracije ili čak probleme s motorikom.

No, što sve može uzrokovati probleme s pamćenjem u menopauzi?

Hormoni. Tijekom menopauze fluktuirajuće razine estrogena mogu uzrokovati valunge, noćno znojenje, suhoću vagine, depresiju i promjene raspoloženja. No, smatra se da promjena razine estrogena utječe i na mozak, jer estrogen doprinosi jezičnim vještinama, pažnji, raspoloženju, pamćenju i drugim moždanim procesima.

Stres. Neka su istraživanja pokazala da izloženost kroničnom stresu utječe na sposobnost kratkoročnog pamćenja. Osim toga, stres uzrokuje iscrpljenost tako da praktički nemamo energije za pamćenje, a ne možemo se ni usredotočiti. Stres je povezan i s depresijom, a depresivne osobe također mogu imati problema s pamćenjem i koncentracijom.

Nesanica. Ako u autu nema dovoljno goriva, nećemo ga moći dugo voziti. Isto vrijedi i za san. Ako nismo naspavani, ne možemo normalno funkcionirati tijekom dana. Mrzovoljni smo, umorni, dekoncentrirani i – slabije pamtimo. Zato je bitno usvojiti naviku odlaženja na spavanje u isti sat i spavati između 7 do 8 sati.

Visoki krvni tlak. Neka su istraživanja pokazala da visoki krvni tlak može smanjiti mozak, poremetiti veze između stanica i mozga i oštetiti krvne žile.  Zbog toga se rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti povećava za visokih 60 posto.

Ipak ne treba očajavati, već potražiti pomoć. Evo nekoliko načina kako možete poboljšati pamćenje u perimenopauzi.

Hormonalna terapija

Studija klinike Mayo iz SAD pokazala je da se ženama koje su uzimale estrogen putem flastera na koži nije smanjio volumen mozga. Te su žene  također imale manju količinu naslaga amiloidnog plaka koji se povezuju s gubitkom pamćenja i Alzheimerove bolesti. Međutim, potrebno je provesti još istraživanja na ovu temu da bi se došlo do definitivnog zaključka o dobrobiti hormonalne terapije za pamćenje.

Vježbanje

Na temelju analize čak 111 studija o vježbanju istraživači sa Sveučilišta Illinois su zaključili da aerobna tjelovježba i trening snage mogu pomoći da mozak ostane u formi. Naime, vježbanje može potaknuti rast novih živčanih stanica i krvnih žila u mozgu. Tjelesna aktivnost također povećava proizvodnju kemikalija koje potiču regeneraciju postojećih moždanih stanica i rast novih.

Ako imate zdravstvenih problema, prvo se posavjetujte s liječnikom prije početka vježbanja. Stručnjaci predlažu jogu, vježbe  istezanja, vježbe snage za mišiće te brze šetnje. Dovoljno je pola sata umjerene tjelesne aktivnosti nekoliko puta tjedno.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Jedan od najboljih načina poboljšanja zdravlja mozga jest pravilna i raznovrsna prehrana. Ona uvijek uključuje hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama. Ove dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline su jedan od esencijalnih elemenata za zdrav mozak – DHA (dokosaheksaenoična kiselina) je jedan od gradivnih elemenata mozga!

Osim toga, povećane razine DHA u mozgu smanjuju mogućnost pada kognitivnih sposobnosti starijih osoba, kao i rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uključuje ribu (losos, bakalar, skuša, tuna), plodove mora, orašasto voće (orasi, bademi, lješnjaci).

Za zdravlje mozga je bitna i folna kiselina koja se nalazi u narančama, zelenom povrću poput blitve, raštike i špinata.

Dodaci prehrani

Reconnect®: Inovativni dodatak prehrani za bolje tjelesne i kognitivne performanse

Reconnect® je dodatak prehrani koji kombinira NADH, koenzim Q10, serin i vitamin C, te je jedini proizvod na hrvatskom tržištu koji sadrži ovu jedinstvenu formulu. Zahvaljujući sinergiji svojih sastojaka, Reconnect® poboljšava tjelesne i kognitivne sposobnosti, pružajući sveobuhvatnu podršku vašem tijelu i umu.

Ključni Sastojci i Njihove Prednosti

  • NADH (Nikotinamid adenin dinukleotid): Ključna komponenta za proizvodnju energije u stanicama, pomaže u smanjenju umora i povećanju vitalnosti.
  • Koenzim Q10: Antioksidans koji povećava energiju i poboljšava funkciju mozga.
  • Serin: Aminokiselina koja igra ključnu ulogu u komunikaciji između živčanih stanica, pomaže u učenju i pamćenju.
  • Vitamin C: Snažan antioksidans koji podržava imunološki sustav i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa.

Znanstveno dokazana formulacija

Jedinstvena formulacija Reconnect®-a razvijena je i znanstveno potvrđena u suradnji s bolnicom Vall d’Hebron u Barceloni, koja je specijalizirana za liječenje kroničnog umora. Ova prestižna medicinska ustanova prepoznala je učinkovitost kombinacije NADH, Q10 i serina u poboljšanju kognitivnih funkcija i tjelesne izdržljivosti.

Prednosti Reconnect® dodatka prehrani
  • Poboljšava kognitivne sposobnosti: Povećava kapacitet učenja, koncentracije, pamćenja i mentalnu agilnost.
  • Poboljšava fizičke sposobnosti: Povećava razinu energije tijekom cijeloga dana i smanjuje osjećaj umora
  • Bez stimulativnog učinka: Reconnect® nema stimulativni učinak niti stvara ovisnost, što ga čini sigurnim za dugotrajnu upotrebu.
Zašto odabrati Reconnect®?

Reconnect® nije samo dodatak prehrani, već cjelovito rješenje za one koji žele poboljšati svoje mentalne i tjelesne performanse.

Investirajte u svoje zdravlje i dobrobit s Reconnect® dodatkom prehrani. Uz jedinstvenu formulu koja kombinira NADH, koenzim Q10, serin i vitamin C, možete poboljšati svoje kognitivne sposobnosti, povećati energiju i smanjiti umor. Reconnect® je znanstveno potvrđen proizvod koji vam može pomoći da postignete bolje rezultate u svim aspektima života. Probajte Reconnect® danas i osjetite razliku!