Menu
NOVOSTI

Kako se boriti protiv lažnih informacija na internetu?

kako-se-boriti-protiv-laznih-informacija-na-internetu

Prema Agenciji za elektroničke medije i Unicefu, osnovna nakana lažnih informacija (fake news) je – “manipulirati publikom i navoditi nas na pogrešne zaključke o osobama, događajima ili pojavama o kojima se lažno izvještava i piše.”
Osim toga, lažne informacije mogu doprinijeti povećanju straha i panike, a koji mogu dovesti do neželjenih posljedica. Najbolje je uzeti primjer iz tekućeg aktualnog događaja – pandemije koronavirusa. Diljem interneta se šire lažne informacije da je koronavirus zapravo američka zavjera, da se može izliječiti pijenjem vode sa soli, alkohola (što je dovelo do smrti 73 osobe u Iranu) pijenjem izbjeljivača (!!!) i rekla-kazala informacije o skrivanju pravog broja oboljelih.

Strah i tjeskoba očito utječu na ljudsku sposobnost racionalnog razmišljanja i upravo se zbog toga treba suzdržavati od konzumiranja i širenja lažnih informacija u ovakvim ozbiljnim slučajevima.

Umjesto paničarenja bitna je pravilna procjena i kritička analiza informacija koje kolaju na internetu. To je jedan je od najvažnijih preduvjeta za kvalitetno korištenje ovog moćnog informacijsko-tehnološkog alata.

 

Kako se boriti protiv lažnih informacija na internetu?

  1. Provjerite izvor – jako je bitno odakle informacija dolazi, ako nije naveden izvor ili je naveden izvor koji vam se čini sumnjiv (istražite ga!), najvjerojatnije se radi o lažnoj informaciji.
  2. Ne čitajte samo naslove –  u naslovima su često sadržane bombastične i nerijetko lažne informacije. Zato je bitno pročitati cijeli tekst i onda procijeniti sadrži li lažne ili istinite informacije.
  3. Provjerite datum objave – ponekad je informacija točna, ali je nastala u prošlosti pa je se iskorištava za neku trenutnu situaciju – primjerice, u prošlosti se dogodila velika zrakoplovna nesreća, a netko objavi informaciju dugo nakon samog događaja.
  4. Usporedite s ostalim medijima– ako ste pročitali informaciju na nekoj stranici, provjerite prenose li je i drugi mediji i koji su im izvori.
  5. Možda se radi o satiri – u posljednje vrijeme ima sve više web stranica satiričnog sadržaja, ali čiji naslovi i tekstovi zvuče uvjerljivo. U Hrvatskoj je najpoznatiji primjer toga stranica News Bar. Prije nego što se uhvatite za glavu nakon što pročitate naslov, provjerite da se ne radi o satiri.
  6. Ponekad i legitimni mediji mogu prenijeti lažnu informaciju – informacije na internetu se šire munjevitom brzinom (pogotovo ako su senzacionalističke) i u nekim slučajevima čak i izvori kojima se vjeruje mogu prenijeti netočnu informaciju.

Realno, provjeravanje informacija nije lagan posao i ponekad nije dovoljno samo provjeriti izvor, a ponekad čak i mediji kojima vjerujete mogu prenijeti pogrešnu informaciju. No, dobro je znati neke od ovih osnovnih stvari koje možete napraviti kada sumnjate u istinitost informacije o kojoj čitate.