Menu
NOVOSTI

Kako se boriti protiv straha | 5 savjeta

5-nacina-borbe-protiv-straha

Svakodnevno smo okruženi milijunima upozorenja i savjeta – što treba raditi, što ne smijemo raditi, što apsolutno moramo raditi. Ukratko, opterećeni smo s bezbroj međusobno poništavajućih informacija. Naš mozak se uslijed toga ne može snaći i tako ustupa mjesto strahu i panici

Strah je primitivna emocija koja nam je omogućila preživljavanje u opasnim i neizvjesnim situacijama. Da ne osjećamo strah, sasvim sigurno ne bismo dugo živjeli – već bismo nastradili u djetinjstvu. Zato je malo straha u određenim situacijama dobro i čak poticajno.


Iako postoje neki urođeni strahovi, većina ih je naučena – bilo iz osobnog iskustva ili iz druge ruke. Upravo nas ti naučeni strahovi zakidaju u životu, pogotovo kad većinu vremena provodimo u strahu. Koliko ste puta iz straha odbili raditi ono što volite, odseliti se na neko bolje mjesto ili pak priznati nekome svoje osjećaje? A da ste prešli preko svog straha i nešto napravili, život bi vam bio posve drukčiji. Ali osjećaj sigurnosti i boravak unutar takozvane zone udobnosti je isto dio ljudske prirode – programirani smo da volimo sigurnost i predvidljivost jer one označavaju red i harmoniju. 

No, ponekad je za rast i razvoj potrebno napraviti korak dalje, izaći iz zone udobnosti i suočiti se sa svojim strahovima. 

Nikad nije kasno za nove početke – početke bez straha i tjeskobe. Zato vas pozivamo da nastavite čitati i saznate kako se boriti protiv straha i ne dopustiti mu vlada vašim životom.

 

1. Dišite duboko

Kada osjećate strah ili paniku pred nekim problemom – primjerice bitnim sastankom, životnom odlukom poput razvoda, preseljenja ili pak promjene posla – možete primjetiti da vam disanje postaje plitko i ubrzano. Uz ostale tjelesne simptome straha, plitko disanje ujedno i povećava osjećaj straha.

Sjednite uspravno, ali opuštenih ramena. Zatvorite oči i polako udišite zrak kroz nos, zadržite ga nekoliko sekundi i polako izdahnite. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta. 

Dubokim disanjem dajete svom organizmu kisik što utječe na smanjenje razine stresa i straha. Kada ste smireni, lakše možete sagledati situaciju u kojoj se nalazite.

 

2. Razlikujte racionalni i iracionalni strah

Kao što smo rekli u uvodu, postoje opravdani i neopravdani strahovi. Racionalan strah je utemeljen u stvarnosti – posljedice onoga što ćemo učiniti su realne i moguće. Primjerice, bojite se staviti ruku na vruću peć jer ćete se opeći.

S druge strane, iracionalan strah može biti strah od suočavanja sa vašim šefom, strah od bolesti ili pak od neuspjeha. Oni se zasnivaju na našoj mašti (koja ih itekako zna učiniti još gorima i strašnijima) i imaju neki psihološki uzrok – dakle nisu utemeljeni na nekoj stvarnoj opasnosti. 

Zato je jako bitno naučiti razlikovati ove strahove. Analizirajte svoje strahove, zapišite ih na papir, podijelite ih na iracionalne ili racionalne i dokučite njihov uzrok. Ako ipak mislite da ne možete sami odrediti uzrok svojih strahova, posavjetujte se sa stručnom osobom.

 

3. Vizualizirajte pozitivan ishod

Vizualizacija može biti moćan alat u borbi protiv straha. Štoviše, jedno istraživanje je pokazalo da se kod mentalnog vježbanja aktiviraju isti dijelovi mozga kao i kod stvarnog, fizičkog vježbanja. Ovo je dokaz koliko naš mozak može utjecati na stvarnost.

Borite se protiv straha vizualizacijom. Zamišljajte najbolji mogući ishod neke situacije koja u vama izaziva strah. Na primjer, ako se bojite javnih nastupa, zamišljajte svoj nastup – zamislite što više detalja da vizualizacija djeluje stvarnije. Ovako dajete svom mozgu uputu kako da djeluje kada se stvarno nađe u toj situaciji. 

Bitno je što više ponavljati vizualizaciju, a ako se slučajno ušulja koja negativna misao, odmah je se riješite!

 

4. Razgovarajte o strahu

Ponekad je razgovor o nečemu što nas muči dovoljan da si skinemo teret s leđa i tako lakše sagledamo naš problem. Razgovarajte o svom strahu sa bliskom osobom u koju imate povjerenja – možda se ona već susrela sa sličnim problemom i moći će vam dati savjet. Čak i ako razgovorom ne dođete do rješenja, svakako ćete se osjećati barem malo bolje i rasterećenije. 

 

5. Suočite se sa strahom

Najjednostavnija rješenja znaju biti najbolja rješenja. Što se tiče straha, to znači učiniti bez puno razmišljanja upravo ono čega se bojite. Kažu da hrabrost ne znači napraviti nešto bez straha, već upravo usprkos njemu. Bojite li se plivanja? Otiđite na satove plivanja i naučite! Bojite li se pokrenuti vlastiti posao? Ostavite sve strahove sa strane i pokušajte. Čak i ako u nečemu ne uspijete, bar ste pokušali i u budućnosti nećete žaliti za stvarima koje niste napravili.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na shop