Menu
MENOPAUZA

Kako se nositi s endometriozom u menopauzi?

Endometrioza se često veže uz žene u mlađoj i srednjoj dobi, ali i žene u menopauzi se suočavaju s izazovima ovog specifičnog zdravstvenog stanja.

Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo slično tkivu koje tvori sluznicu maternice (endometrij) raste izvan  maternice. Endometrioza se javlja kada tkivo endometrija raste na jajnicima, crijevima i tkivima koja oblažu zdjelicu.

Teško ju je dijagnosticirati. Prema istraživanjima, žene prije postavljanja dijagnoze odlaze kod čak pet liječnika jer mnoga druga zdravstvena stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva imaju slične simptome kao endometrioza.

Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje je laparoskopija – kirurški zahvat koji se koristi za procjenu zdravstvenog stanja abdomena i zdjelice.

Da bi ovo tkivo raslo, potreban mu je estrogen. Inače, kako se u menopauzi smanjuje razina estrogena, u pravilu se i smanjuje intezitet simptoma endometrioze. Međutim, kod nekih se žena usprkos smanjenoj razini estrogena još manifestiraju simptomi ove bolesti.

Simptomi endometrioze u menopauzi su:
-bol u zdjelici
-problemi s probavnim sustavom
-ciste na jajnicima

Ako uzimate hormonsku terapiju za ublažavanje simptoma menopauze, simptomi endometrioze mogu biti intenzivniji (zbog povišene razine estrogena).
U ekstremnim slučajevima stručnjaci preporučuju kirurško odstranjivanje endometriološkog tkiva ili čak histeroktomiju.

Pravilna prehrana može znatno utjecati na simptome endometrioze.
Prema dr. Christiane Northrup eikosanoidna dijeta bogata vlaknima i prehrana bez transmasnoća, može dramatično olakšati simptome endometrioze. Također preporučuje izbjegavanje kofeina, mliječnih proizvoda, jaja i crvenog mesa.
Pozitivno djelovanje mogu imati namirnice poput brokule, kelja, repe, te hrane bogate magnezijem, cinkom i vitaminom E.

Foto: Unsplash