Menu
MENOPAUZA / VEZE

Djeca su vam otišla iz kuće – evo kako to preživjeti!

Ako imate odraslu djecu koja su nedavno odselila od vas, a pritom osjećate tugu, ponos i strah uz misli o neizvjesnoj budućnosti u kojoj ih više nećete viđati i koja znači vaše starenje – vjerojatno se radi o takozvanom sindromu praznog gnijezda.

Sindrom praznog gnijezda nije nikakav poremećaj, niti se ne može dijagnosticirati, ali je sasvim normalna emocionalna i mentalna reakcija na gore navedene životne promjene. 

Zanimljivo je da ovaj sindrom više “zahvaća” žene, a tu treba uzeti u obzir i promjene izazvane menopauzom, koje nisu samo tjelesne, već i emocionalno-mentalne, što može dodatno otežati nošenje s odlaskom djeteta iz obiteljskog doma.

Najčešći “simptomi” sindroma praznog gnijezda su:

  • anksioznost
  • tuga
  • frustracija
  • svađe s partnerom
  • nedostatak svrhe u životu

Podijelit ćemo s vama nekoliko savjeta za koje se nadamo da će vam pomoći da se što bolje nosite s ovim izazovnim razdobljem.

Suočite se s činjenicama

Potrebno je suočiti se s činjenicama i prihvatiti situaciju. Upravo emocionalno i racionalno prihvaćanje neke životne situacije može pomoći skinuti “kamen” sa srca. To će ujedno i omogućiti nastavak svakodnevnog života bez suvišnih opterećenja. 

Pronađite novi hobi ili aktivnost

Da biste nastavili sa svojim životom, potrebno je ponovno se okrenuti sebi, svojim željama i potrebama. U tom smislu bi mogao pomoći pronalazak novog hobija ili zanimljive aktivnosti. Svakako se i okružite prijateljima ili ljudima s kojima vas povezuju slični interesi.

Možete se baviti sportom, upisati tečaj fotografije, kreativnog pisanja, a ponekad je dovoljna i svakodnevna šetnja u prirodi ili desetak minuta meditacije. 

Pročitajte članak: 5 zabavnih fizičkih aktivnosti za žene u srednjoj dobi

Produbite odnos s partnerom

Djeca su možda otišla, ali je partner još tu. Nemojte zanemariti jedno drugo. Upravo je ovo dobra prilika da produbite svoj odnos i radite stvari koje niste mogli dok ste bili zauzeti obvezama s djecom. Iako možda počnete više (nego inače 🙂 ) ulaziti u svađe sa svojim partnerom zbog životnih promjena, imajte na umu da je sad više nego ikad bitno da budete jedno uz drugo. 

Pročitajte članak: Kako potaknuti partnera na komunikaciju

Ne pretjerujte u komunikaciji s djetetom

Internet i povoljne telefonske tarife su sasvim olakšale komunikaciju s cijelim svijetom. To vam omogućava da se često čujete sa djecom pa vam se čini da vas ipak ne dijeli toliko kilometara. 

No, druga strana medalje je u tome što možda prečesto komunicirate s djecom – svako jutro ih pitate kako su, podsjećate ih na obveze ili se brinete jesu li taj dan dovoljno pojeli. Polako, usporite. Imajte na umu da je vaše dijete sada odraslo i da se može sasvim dobro brinuti samo za sebe. Naravno, lijepo je povremeno javiti se i proćaskati, ali nemojte pretjerivati u tome. 

Foto: Unsplash