Menu
ZDRAVLJE

Koja hrana može pobijediti kronični stres

Ne, pod ovim ne mislimo na hranu kao utjehu, već  na određene zdrave namirnice koje povoljno utječu na razine stresa u našem tijelu.

Nastavite čitati i saznajte koja hrana može spriječiti, ali i ublažiti posljedice kroničnog stresa.

Češnjak

Češnjak je kod nas poznat kao izrazito popularna namirnica u narodnoj medicini. Nije ni čudo jer češnjak ima antiupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva.
Što se tiče stresa, sumporni spojevi u češnjaku pomažu u povećanju razine glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom tijelu koji štiti od negativnih posljedica stresa.

Artičoke

Ova mediteranska biljka predstavlja bogat izvor vlakana, kao i probiotika koji štite probavu od stresa.

Prema medicinskom portalu Healthline, studije na životinjama pokazuju da prebiotici poput fruktooligosaharida (FOS), koji se nalaze upravo u artičokama, mogu pomoći u smanjenju razine stresa.

Pročitajte članak: Žene u prošlosti nisu smjele jesti artičoke

 

Crna čokolada

Napokon nešto slatko! Već smo nekoliko puta pisali o tome da tamna čokolada (čokolada koja sadrži više od 70% kakaa) je bogata polifenolima. To su antioksidansi koji tijelu pružaju zaštitu od oksidativnog stresa. 

Nemojte pretjerati, dovoljno je pojesti dvije kocke čokolade dnevno.

Borovnice

Borovnice nisu samo preukusno voće koje može zamijeniti nezdrave grickalice, već superhrana koja ima pregršt blagodati za ljudsko zdravlje.

Ovo bobičasto voće sadrži puno flavonoidnih antioksidansa koji imaju snažno protuupalno djelovanje. Mogu pomoći u smanjenju upala povezanih sa stresom i zaštititi od staničnih oštećenja uzrokovanim oksidativnim stresom.

Uz to, borovnice su bogate vitaminom C (koji je bitan za izgradnju dobrog imuniteta), manganom, kalijem, kalcijem itd. 

Slanutak

Slanutak je prepun vitamina i minerala koji omogućuju da se tijelo pripremi na “borbu” protiv stresa, uključujući magnezij, kalij, vitamine B skupine, cink, selen, mangan i bakar.

Ove ukusne mahunarke također su bogate L-triptofanom, koji je potreban za stvaranje neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje, a koje često ovisi i o razini stresa. 

Batat

Zašto batat? Ova slađa alternativa za krumpir je bogata vitaminima (vitamin A i C), mineralima ali je ujedno i zdrav izvor složenih ugljikohidrata. Upravo složeni ugljikohidrati mogu povoljno utjecati na održavanje ili snižavanje razine kortizola, hormona stresa.


To je pokazalo i  jedno istraživanje – žene koje su konzumirale namirnice bogate složenim ugljikohidratima imale su znatno nižu razinu kortizola od grupe žena koje su konzumirale rafinirane ugljikohidrate.

Batat možete spremati kao i krumpir – možete od njega napraviti pire, ispeći ga ili skuhati kao prilog.

Pročitajte članak: Zimsko povrće koje će vas ugrijati i zaštititi od bolesti

Foto: Unsplash