Menu
MENOPAUZA

Koje biljke mogu ublažiti simptome menopauze

Poznato je koliko prirodna prehrana pozitivno utječe na zdravlje, pogotovo ako trenutno prolazite kroz perimenopauzu i menopauzu. Da ovaj životni period bude što bezbolniji, mogu vam pomoći i određene biljke o kojima pišemo u današnjem članku.

Cimicifuga (crni kohoš)

Cimicifuga racemosa (Ranunculaceae), poznata je i pod nazivom crni kohoš.

Ona može biti dobra za ublažavanje simptoma menopauze zbog svojih zanimljivih svojstava. Naime, sadrži fitoestrogene. Osim što potiče stvaranje hormonske ravnoteže, fitoestrogen se veže za kosti i tako omogućava bolje vezivanje kalcija za kosti što smanjuje rizik od oboljenja od osteoporoze.

Uz to, cimicifuga je dobra i za ublažavanje valova vrućine što je potvrdilo nekoliko znanstvenih istraživanja. 

Nuspojave prekomjerne konzumacije cimicifuge mogu biti:

  • vrtoglavica
  • želučane tegobe
  • glavobolja
  • problemi s jetrom

Međutim, ako imate problema s jetrom nemojte koristiti cimicifugu i svakako se prije konzumacije konzultirajte s liječnikom. 

Divlji jam

Ova dugačka biljka sa srcolikim listovima podrijetlom iz Sjeverne Amerike u zadnje vrijeme postaje sve popularnija jer se koristi pri ublažavanju simptoma menopauze.

Njene blagodati se mogu zahvaliti diosgeninu, vrsti fitosteroida koji se može pretvoriti ili utjecati na veću proizvodnju hormona poput progesterona, kortizola, DHEA, a i navodno osigurava ravnotežu ženskih spolnih hormona.

Iako se može naći mnogo pozitivnih iskustava žena,  ova tvrdnja još nije u potpunosti dokazana stoga je potrebno još istraživanja koja bi potvrdila da divlji jam ublažava simptome menopauze.

Sjemenke lana i laneno ulje

 

Lan je jedna od namirnica koja u sebi sadrži mnoštvo nutrijenata. Bogat je izvor omega-3, omega-6 i omega-9 kiselina, vitamina B1, cinka, proteina, vlakana i lignana

Lignani su kemijski spojevi prisutni u lanu koji imaju slično djelovanje kao spolni hormon estrogen. Zbog toga se sjemenke lana ili laneno ulje preporučuju za žene koje se muče sa simptomima menopauze poput valova vrućine, suhe kože i smanjene gustoće kostiju. 

Prema jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 140 žena u menopauzi one koje su konzumirale lan su rekle da su im se značajno ublažili simptomi menopauze

Maca

Još jedna biljka egzotičnog porijekla, maca je isto tako dobra za ublažavanje različitih simptoma menopauze.
Pa tako povećava razinu estradiola, ublažava nesanicu i olakšava simptome depresije, dobra je za pamćenje, koncentraciju i podiže energiju. Isto tako, ublažava vaginalnu suhoću i valove vrućine, a ujedno i regulira težinu i poboljšava gustoću kosti.

Soja

Soja je već dugo popularna namirnica ne samo među vegetarijancima i veganima, već i među ženama u menopauzi.

Naime, soja je bogata bjelančevinama, odnosno izoflavonima koji mogu ublažiti različite simptome menopauze – od valova vrućine, naglih promjena raspoloženja do nakupljanja masnih naslaga. 

Preporučuje se uzimanje organske soje, stoga pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima. 

 

 

 

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na shop