Menu
MENOPAUZA

Koju hranu valja izbjegavati u menopauzi i zašto

Opet je vrlo jednostavno i mi znamo odgovor, ali vjerojatno će biti nešto teže slijediti ove savjete, pogotovo ako ste navikli na upravo ove vrste hrane, koje počesto izazivaju i ovisnost.

Pa sad vi procijenite što vam je draže: patiti od nesanice, valunga, depresije, debljanja i brojnih drugih simptoma menopauze ili se pokušati odreći loše navike. Eto, rekli smo da je jednostavno!

Ali idemo detaljno pojasniti čega bi se to valjalo odreći:

Stručnjaci kažu da hrana koja potiče brzu reakciju na povišenje koncentracije glukoze u krvi te popratnu snažnu inzulinsku reakciju nikako ne pridonosi cjelokupnoj hormonskoj ravnoteži kojoj treba težiti.

Slatki obroci i gotovi prehrambeni proizvodi bogati šećerima više štete nego što koriste održavanju homeostaze.

Jedan od neželjenih učinaka slatke hrane je i iscrpljivanje nadbubrežnih žlijezda, čije lučenje adrenalina ima neželjen učinak na hormonski status žene.

Prehrana bazirana na ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa pridonosi i stabilizaciji hormonskog statusa te manjem riziku od metaboličkih bolesti i komplikacija.

Redukcija ili eliminacija kofeina i alkohola pridonosi smanjenju smetnji i poremećaja spavanja kao i učestalosti valunga, a time se smanjuje i rizik od dehidracije koja također zna biti česta u menopauzi.

Jasnije ne može biti, zar ne…i svakako vrijedi pokušati.