Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Liječenje simptoma menopauze – hormonska ili alternativna terapija?

Menopauza nije bolest, već prirodna fiziološka promjena i vrlo važna faza u životu svake žene. Simptomi i njihov intenzitet mogu se znatno razlikovati ovisno o organizmu žene. Iz tog su razloga na tržištu dostupni razni hormonski i nehormonski preparati koji mogu pomoći u ublažavanju tegoba menopauze i poboljšanju kvalitete života, a ovaj blog će se pozabaviti razlikama između hormonske i alternativne terapije te koju je bolje odabrati.

Što je menopauza i koji su njezini simptomi?

Menopauza je posljednje menstrualno krvarenje u životu žene koje je posljedica gubitka funkcije folikula jajnika, a prosječno se pojavljuje u dobi između 45 i 55 godina.

Najčešći simptomi menopauze su vazomotorne smetnje, tzv. valunzi te razne promjene funkcija centralnog živčanog sustava (promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije). Simptomi obično započinju blagom pojavom, a zatim se pojačavaju u kasnijim fazama.

Postoje razne mogućnosti liječenja menopauzalnih simptoma, a one uključuju hormonsko nadomjesno liječenje, nehormonsku i nefarmakološku terapiju.

Hormonsko nadomjesno liječenje

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) smatra se najučinkovitijim liječenjem simptoma menopauze. Međutim, kod nekih je žena takva terapija kontraindicirana, a druge ju zbog određenih strahova izbjegavaju.

U hormonskoj se terapiji koriste jedan ili više hormona, a najčešće su to estrogen, progesteron ili njihova kombinacija. Ovakva se vrsta terapije smatra sigurnom i učinkovitom kod žena s niskim rizikom: bez koronarnih bolesti srca i povijesti raka dojke, koje su mlađe od 60 godina te kod kojih je prošlo manje od 10 godina od početka menopauze. S druge strane, HNL se ne preporuča ako postoji povijest raka dojke u obitelji, koronarna bolest srca, rak endometrija, aktivna bolest jetre, neobjašnjivo vaginalno krvarenje, prethodni moždani udar ili venski tromboembolijski događaj.

Hormonska nadomjesna terapija učinkovit je tretman za ublažavanje i sprječavanje vazomotornih simptoma menopauze koji nisu povezani s poremećajem raspoloženja. Također, hormonska terapija (primarno estrogen) može poboljšati i blage do umjerene simptome depresije, a učinkovito liječi i genitourinarne simptome. Međutim, jedan od glavnih nedostataka je taj što većina žena, nakon prekida HNL-a, doživi ponovno oživljavanje vazomotornih tegoba. Osim toga, postoje rizici za pojavom hiperplazije ili raka endometrija, raka dojke, moždanog udara te pojave krvnih ugrušaka.

Iz tog se razloga preporuča uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju samo kratkoročno kako bi se ublažili simptomi menopauze.

Maca kao prirodna alternativa hormonskoj terapiji

S obzirom na kontraindikacije hormonske nadomjesne terapije i njezinih rizika, žene nerijetko posežu za prirodnijim alternativama. Među mnogobrojnim biljkama koje se koriste za ublažavanje simptoma menopauze, valja izdvojiti peruansku balansatoricu hormona – macu.

Maca (Lepidium meyenii) je biljka s terapeutskim svojstvima te se koristi kao ljekovito bilje i alternativa hormonskoj terapiji. Stoljećima je uspješno korištena od strane starosjedilaca Perua za hormonsku neravnotežu, plodnost, menstrualne nepravilnosti te ublažavanje simptoma menopauze (oslabljen libido, valunzi, suhoća vagine, gubitak energije i depresija).

Važno je napomenuti da maca, za razliku od npr. soje i crvene djeteline, ne sadrži biljne hormone (fitoestrogene). Prema nekim autorima, maca djeluje na drugačiji način od fitoestrogenskih biljaka ili hormonske nadomjesne terapije. Ona zapravo doprinosi optimalnom funkcioniranju hipotalamusa i hipofize, čime se poboljšava rad svih endokrinih žlijezda. Studije su pokazale kako želatinizirana maca može pomoći ženama pri ublažavanju simptoma menopauze, ali i znatno prije početka same menopauze. Ona djeluje uravnotežujuće na hormone te se koristi za ublažavanje perimenopauzalnih simptoma, ali i kao potencijalna zamjena za hormonsku nadomjesnu terapiju.

Bioandinina aktivirana Maca

Bioandina je jedina na hrvatskom tržištu koja nudi želatiniziranu, termički obrađenu macu. Takva je maca znatno podnošljivija za probavu, a uslijed djelovanja visoke temperature prilikom proizvodnog procesa, dolazi i do aktivacije njezinih bioaktivnih spojeva.

Za ublažavanje simptoma menopauze u ponudi imaju Premium Mix Macu i Crvenu Macu, a obje su dostupne u obliku praha i kapsula. Premium Mix Maca kapsule i Crvena aktivirana Maca kapsule doprinose regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava. Osim što se preporučaju za ublažavanje simptoma perimenopauze i menopauze, koriste se i kod neredovitog menstrualnog ciklusa, izraženih simptoma PMS-a, hormonalnih akni, ali i brojnih drugih stanja povezanih s hormonalnim disbalansom. Iz tog razloga bi ovaj prirodan dodatak prehrani bio izvrsna alternativna terapija ženama u menopauzi koje ne smiju ili ne žele koristiti hormonsku terapiju.