Menu
VEZE

Tinejdžeri i menopauza? Nije jednostavno, ali može se preživjeti!

Sve se više žena odlučuje na trudnoću u svojim 30-ima, a ponekad i u 40-ima. Broj žena koje odgađaju majčinstvo iza tridesete godine života u posljednja se dva desetljeća udvostručio. Štoviše, broj prvorotkinja u četrdesetoj porastao je za čak 50 posto. Prema Državnom zavodu za statistiku i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u 2018. godini najviše žena rodilo je u dobi od 30 do 34 godine. 

To znači da kada dođe vrijeme za menopauzu, djeca ovih majki ulaze u pubertet. Oba razdoblja u našoj kulturi simboliziraju prijelaze u nova životna doba i za sobom donose različite i nerijetko intenzivne psihičke i fizičke promjene. Ako ste majka tinejdžera i upravo prolazite kroz menopauzu, znate koliko može biti teško biti obavljati majčinske dužnosti uz simptome poput valova vrućine, nesanice, promjena raspoloženja, iritabilnosti i drugih simptoma menopauze.

Pročitajte članak Vi u menopauzi, a kćer u pubertetu – izazovan, ali i inspirativan odnos

Zato smo ovaj put odlučile podijeliti  nekoliko savjeta za mame tinejdžera.

1. Razgovarajte 

Najbolji način ostvarivanja i produbljivanja odnosa s vašom djecom je razgovorom. Ako vas dijete pita zašto ste zadnjih mjeseci stalno ljuti, odgovorite mu smireno. Pričajte o menopauzi i napomenite da vam je trenutno teško, ali da se nadate da ćete zajedno prebroditi ovo razdoblje.

Isto tako, razgovarajte o tome kroz što on ili ona prolaze, naravno bez forsiranja. Ako ni tad vaše dijete ne želi razgovarati, mirno mu recite da ćete uvijek biti tu ako mu nešto treba. Neka osjeti da može imati povjerenja u vas.  

2. Šalite se

Opet ste zaboravili gdje ste stavili ključ ili se nikako ne možete dogovoriti sa svojim tinejdžerom oko optimalne temperature u prostoriji zbog vaših valunga? Opustite se i našalite se na svoj račun. Oboje ćete se osjećati bolje i nećete se sjećati zbog čega ste se maloprije porječkali. 

3. Pronađite zajedničku aktivnost u kojoj ćete oboje uživati

Kao što smo već rekli, jako je bitno imati dobar odnos sa svojim tinejdžerom. Jedan od načina na koji možete dodatno učvrstiti odnos sa svojim djetetom u ovom razdoblju je pronalaskom zajedničke aktivnosti u kojoj ćete oboje uživati. Da, zvuči neizvedivo, ali je moguće. Najbitnije je da ne forsirate. Pratite reakcije svog tinejdžera na aktivnosti koje mu predlažete. Ne mora biti ništa komplicirano. Možete ujutro zajedno doručkovati ili gledati film nedjeljom navečer. 

4. Dajte jedno drugome prostora i vremena

Ponekad je i vama i vašem djetetu potrebno prostora i vremena. Dopustite si to, ali bez grižnje savjesti. Pogotovo u trenucima kada ste oboje umorni i iscrpljeni od radnog dana. Isto tako, nemojte misliti da će preko noći vaš tinejdžer shvatiti da prolazite kroz menopauzu i da će imati razumijevanja. Budite strpljivi. Imajte i vi razumijevanja za ono kroz što trenutno prolazi vaše dijete. 

5. Neke obveze prepustite partneru

Možda će vam biti lakše navigirati majčinskim vodama ako odustanete od aktivnosti koje vas iscrpljuju i ne donose vam neku korist, a možete i prepustiti neke obveze partneru. Objasnite mu da biste bili jako zahvalni za to i napomenite da ćete tako više vremena moći posvetiti svom tinejdžeru.

Pročitajte članak Kako potaknuti partnera na komunikaciju?

6. Sjetite se da će ovom razdoblju doći kraj

Ni pubertet ni menopauza ne traju vječno! Imajte na umu da će ovom turbulentnom razdoblju kad-tad doći kraj i da ćete vi i vaše dijete iz ovog izaći zreliji i snažniji.  Sretno!

Kako se vi nosite s majčinstvom u menopauzi? Pričajte nam. 🙂