Menu
ZDRAVLJE

Mogu li i kako vitamini ublažiti migrene?

Gotovo pa neizdrživo jaka glavobolja, ponekad uparena s mučninom, vrtoglavicom ili osjetljvošću na zvukove i svijetlo. Zvuči vam poznato?
Ako ste iskusili ovo, najvjerojatnije imate migrenu – specifičnu neurološku bolest koju karakteriziraju upravo gore navedeni simptomi.
Naravno, da biste bile sigurne da se radi upravo o migreni liječnik vas mora pregledati i uspostaviti službenu dijagnozu.

Nakon toga liječnici često propišu određene lijekove – akutnu ili profilaktičku terapiju. Prva vrsta terapije se uzima nakon napada migrene, a druga vrsta se uzima kroz duži vremenski period.

No, postoje li i druge metode liječenja migrene? Svakako! Ovo se stanje može liječiti na više načina.
U ovom članku ćemo se fokusirati na to kako i koliko u tome mogu pomoći vitamini. U nastavku smo izdvojili nekoliko njih koji bi vam mogli pomoći.

Međutim, ne preporučujemo da ih uzimate na svoju ruku već se prije konzumacije posavjetujte sa svojim liječnikom, pogotovo ako već uzimate lijekove za migrenu.

Vitamin D

Ako redovito čitate naše članke, vjerujemo da ste više puta čitali i o vitaminu D. Osim što je bitan za kosti, imunitet i psihičko zdravlje, čini se da može i pomoći u liječenju migrene!

To je vjerojatno zbog njegove uloge u borbi protiv upale u mozgu. Osim toga, vitamin D može poboljšati apsorpciju magnezija (o njemu malo kasnije) i tako ublažiti napadaj migrene.

Analiza pet visokokvalitetnih studija iz 2021. godine pokazala je da uzimanje dodataka vitamina D značajno smanjuje trajanje, učestalost i ozbiljnost migrenskih glavobolja u usporedbi s uzimanjem placeba.

Druga je pregledna studija zaključila da bi uzimanje 1000-4000 IU dnevno vitamina D moglo pomoći u smanjenju učestalosti epizoda migrene.

Vitamin B2

Vitamin B2 je jedan od onih nutrijenata koji nam daje energiju. Njegov najbolji izvor je naravno hrana, odnosno namirnice kao što su mliječni proizvodi te meso i riba.

Analiza devet studija pokazala je da uzimanje 400 mg vitamina B2 dnevno tijekom 3 mjeseca značajno smanjuje bol povezanu s napadima migrene, kao i trajanje i učestalost epizoda. Neke američke zdravstvene organizacije preporučuju konzumaciju vitamina B2 za ublažavanje jakih i intenzivnih glavobolja.

Magnezij

Nedostatak minerala magnezija povezan je s blagim i umjerenim glavoboljama, ali i migrenom.

Zbog toga mnogi medicinski stručnjaci i nutricionisti smatraju da magnezij igra ulogu u prevenciji i liječenju migrene.

Naime, magnezij može pomoći u sprječavanju prekomjerne aktivacije receptora moždanih stanica i smanjenju proupalne signalizacije uključene u razvoj migrene.

Uzimanje dodataka magneziju može biti osobito učinkovito u liječenju predmenstrualnih migrenskih glavobolja, prema starijim istraživanjima. To je vjerojatno zato što nedostatak magnezija u mnogim slučajevima je povezan s ovom vrstom migrene kod žena.

Jedna opservacijska studija na više od 10 000 odraslih pokazala je da žene s najvećim unosom magnezija hranom imaju manju vjerojatnost da će imati migrenu u usporedbi s onima koje su imale najmanji unos magnezija.

Osim kao suplement, magnezij možete pronaći u pregršt namirnica – od banana, badema, mahunarki, žitarica, ali i tamne čokolade (više od 75% kakaa).

Još nekoliko savjeta…

Puno vam, uz pridržavanje terapije lijekovima, mogu pomoći i određene životne navike. Sitne su, ali mogu činiti veliku razliku.

Ne budite gladne. Ne, ovo ne znači da možete jesti koliko vas je volja 🙂 Ovim savjetom želimo naglasiti da je bitno ne preskakati obroke. Naime, nekima upravo to može doprinijeti napadu migrene.  Nastojte jesti svaki dan u isto vrijeme.
Pijte puno tekućine. Dehidracija bi mogla biti okidač za napade. Često pijte vodu kroz dan. Ako ste većinu dana izvan kuće, boca vode u ruksaku ili torbi će vas podsjećati da morate popiti malo tekućine.

Manje kave, više čaja. Kava povisuje tlak stoga može utjecati na pojavu migrene. Ako smatrate da vam jutarnja kava radi više štete nego koristi, radije se prebacite na čaj. Čaj, pogotovo zeleni, je znatno laganiji za želudac a i bogat je antioksidansima koji mogu ublažiti bolove.
Čuvajte se jakog svjetla. Ako vam jaka svjetla pogoršavaju migrenske glavobolje (ili ih izazivaju), klonite se treperećih svjetala. Ako provodite mnogo vremena pred računalom, barem 5 minuta u satu izdvojite za odmoriti oči. 
Mediracijom protiv stresa. Naravno da i stres može utjecati na pojavu migrenskih napada. Teško ga je izbjeći, ali probajte zamijeniti barem na 15 min dnevno stresne aktivnosti s onim manje stresnima poput meditacije.

Foto: Canva