Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Manje poznati, ali jednako važni simptomi menopauze

Menopauza je posebno životno razdoblje za svaku ženu. Smanjivanjem razina spolnih hormona se neizbježno događaju i razne promjene u našem tijelu i umu. Već smo pričale o simptomima menopauze kao što su noćna znojenja, valovi vrućine, debljanje ili smanjenje libida. Ali postoje simptomi o kojima se ne govori često, a izravno su povezani s menopauzom.  Bez brige, nisu strašni i postoje razni načini njihova ublažavanja i otklanjanja.

Manje poznati simptomi menopauze

1. Vestibularna migrena 

Ovaj se simptom javlja često u kombinaciji s valovima vrućine. Stoga, ako vas ponekad spopadne vrtoglavica ili nesvjestica vjerojatno se radi o vestibularnoj migreni.  Promjenom nekoliko ključnih životnih navika ćete si najviše pomoći. Stručnjaci preporučuju puno vode, više sna, meditaciju i laganu tjelovježbu i izbjegavanje nezdrave hrane i pića.

2. Peckanje jezika (glosopiroza)

Da, i ovo je jedan od manje poznatih simptoma menopauze! Istraživanja su pokazala da žarenje jezika osjeća čak 4 od 10 žena u menopauzi. Uzrokovan je aktivacijom živca oko osjetilnih pupoljaka, smještenih na kraju jezika, koji mogu biti oštećeni opadanjem estrogena. Za ublažavanje ovog simptoma pripazite na prehranu (izbjegavajte žestoko i gazirana pića) i upotrebljavajte blage paste za zube.

3. Problemi s probavom

Za mnoge žene koje su uvijek imale urednu probavu, menopauza je razdoblje kada započinju problemi u tom području. Uz proljev, zatvor i bolove u trbuhu, česta je i nadutost trbuha. I ovdje je bitno promijeniti plan prehrane – izbaciti masnu, začinjenu hranu i uvesti namirnice bogate vlaknima (sjemenke lana, povrće) kao i probiotike.

4. Bol u zglobovima

Manjak estrogena može utjecati i na pojavljivanje boli u zglobovima. Naime, estrogen pomaže u proizvodnji kolagena, vezivnog tkiva koje omogućuje elastičnost mišića i zglobova. Osim tabletama, bol se može tretirati i prirodnim pripravcima kao što mješavine eteričnih ulja ružmarina, lovora, limunskog eukaliptusa i naravno hranom bogatom omega 3 masnim kiselinama, vlaknima i fitoestrogenom.
Bitna je i lagana tjelovježba, pogotovo istezanje.

5. Slabija kosa i nokti

Možda su neke od vas primjetile da vam je kosa slabija, a nokti pucaju. I to je jedan od manje poznatih simptoma menopauze za koji je odgovoran – pogađajte – estrogen. Ključno je konzumirati hranu bogatu željezom i omega 3 masnim kiselinama. Napravite prostora u svom jelovniku za orašaste plodove, ribu, piletinu, mrkvu i rajčicu.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu