Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Najbolja eterična ulja za ublažavanje simptoma menopauze

najbolja-eterična-ulja-menopauza

Jedan od najboljih prirodnih načina ublažavanja simptoma menopauze su eterična ulja različitih biljaka. Mnoga su istraživanja potvrdila njihov blagodatan utjecaj na žene u periodu menopauze. Esencijalna ulja se udišu ili utrljavaju u razrijeđenom obliku ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima. 

U nastavku smo izdvojili nekoliko eteričnih ulja koji bi vam mogli pomoći pri ublažavanju menopauških tegoba. 

  • Ruža

Zbog velike količine ruža potrebnih za proizvodnju ulja, eterično ulje ruže spada u jedno od najskupljih na trižištu. No, ono može biti efektno u ublažavanju simptoma menopauze, poglavito niskog libida, suhe kože i umora.

  • Slatki komorač

Eterično ulje slatkog komorača (Foeniculum vulgaressp. vulgare var. dulce), povoljno djeluje na simptome menopauze zbog kemijskog spoja trans anetola koji potiče proizvodnju estrogena. Ima antiseptičko djelovanje te umanjuje nadutost i druge želučane tegobe. U slučaju nadutosti i plinova, utrljava se na želudac i stopala, te se može staviti nekoliko kapi u čaj od kamilice.

  • Citrus

Neka citrusna eterična ulja sadrže antiupalna svojstva što ih čini idealnim izborom za one koje bole zglobovi. Osim toga, podižu i seksualnu želju, jedan od simptoma menopauze prouzrokovan smanjenom proizvodnjom estrogena.  Ulje limuna u kombinaciji s jojobinim, maslinovim ili bademovim uljem smanjuje ispucalost i krhost noktiju. Nemojte izlaziti na sunce netom nakon primjene eteričnog ulja limuna na kožu, jer je ono fototoksično pa može prouzrokovati oštećenja kože.

  • Lavanda

Eterično ulje lavande je jedno od najpopularnijih. Ima antiupalna i antiseptička svojstva. Odlično je za tretiranje nesanice, jednog od češćih simptoma menopauze.

  • Kadulja

Udisanje mirisa eteričnog ulja kadulje smanjuje razine stresa. Sadrži kemijski spoj sličan estrogenu koji pomaže u ublažavanju simptoma nedostatka estrogena kao što je smanjena gustoća kostiju. Za smanjenje valova vrućine utrljajte u stopala nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje u kombinaciji s maslinovim.