Menu
ZDRAVLJE

Najbolji savjeti za ublažavanje artritisa

Važno je da znate kako se nositi s kroničnom boli jer ćete se u suprotnom osjećati iscrpljeno, pa čak i depresivno, što može imati negativan učinak na vaš imunološki sustav. Ako pak tu bol naučite i kontrolirati to je već veliki korak k ozdravljenju.

Osjećate jake bolove i ništa vam ne pomaže? Ako baš morate uzimati neke lijekove, uzimajte one koji su koliko-toliko sigurni te ih uzimajte što kraće.

Želite učinkovito kontrolirati i ublažiti bol koju osjećate? Tada u svakodnevnu rutinu pokušajte ukomponirati neke od ovih alternativa, a usput dajte sve od sebe da se oslobodite negativnih osjećaja povezanih s artritisom.

Donosimo vam devet tehnika i terapija koje dokazano pomažu kod liječenja artritisa:

 

1. Zdravije se hranite. Većina ljudi jede poprilično nezdravu hranu koja neminovno izaziva upalne procese u tijelu. Ako malo bolje razmislimo, zdrava prehrana olakšava sve u našem životu, pa tako i fizičku bol. Ostavite se šećera i svih vrsta žitarica jer te namirnice povećavaju razine inzulina i leptina izazivajući upale. Naravno, bilo bi pametno izbjegavati i sve mliječne proizvode, kukuruz, soju te svu procesiranu hranu.

Table top still life of foods high in healthy fats such as Salmon, olive oil, nuts and avocados with vegetables and herbs.

2. Uzimajte pravu dozu vitamina D. Najbolji način upijanja vitamina D je putem sunca, a ako živite u podneblju gdje ga baš i ne vidite često, trebali biste uzimati vitamin D kao dodatak prehrani. Najučinkovitije razine vitamina D su od 4o ng/ml do 80 ng/ml, a dnevno bi vam trebalo 5000 IU kako biste održali zdrave razine vitamina D u tijelu.

3. U prehranu uključite ulja bogata omega 3 masnim kiselinama. Najbolje su omega 3 masne kiseline biljnog podrijetla koje možete pronaći u lanu ili orasima, a možda bi vam pomogao i dodatak prehrani sa svim trima masnim kiselinama.

4. Jedite protuupalne namirnice. Jedite raznoliko voće i povrće, dodajte krastavac, đumbir i ananas dnevnoj prehrani, a otklonite svaku namirnicu na koju ste možda intolerantni. Sve što možete jesti sirovo jedite i  nastojte nabaviti organske namirnice. Možete raditi i sokove od voća i povrća kako biste si osigurali što veći unos ovih kvalitetnih namirnica.

5. Isprobajte akupunkturu. Kinezi su oduvijek vjerovali da je artritis bolest uzrokovana blokadama energetskih meridijana, pa vam i akupunktura može pripomoći da ponovo uspostavite energetsku protočnost, a isto tako ublažava bol i upalu u tijelu.

6. Prizemljite se. Stvorite sklad u vlastitom strujnom krugu tako da iskoristite Zemljine elektrone kako biste se riješili onih pozitivno nabijenih elektrona koji uzrokuju upalne procese. Istraživanja pokazuju da samo stajanje na zemlji po 20 minuta svaki dan umanjuje upalu stanica za 20 posto.

7. Meditirajte. Dokazano je da se razine stresa značajno mogu smanjiti kroz usredotočenu svjesnost (MBSR), a takvo meditiranje pomaže i ljudima koji boluju od artritisa da učinkovitije kontroliraju svoje simptome, uključujući bol i depresiju. Budući da je bol ne samo fizičko već i psihološko iskustvo, redovitom meditacijom možete umanjiti osjet boli te poboljšati sveukupnu kvalitetu svog života.

 

Izvor: https://www.healyourlife.com/