Menu
MENOPAUZA

Kojih se boljki moramo čuvati u menopauzi?

Svi smo svjesni toga da zdrav i lijep izgled ne garantira da smo zaista zdravi iznutra, a pogotovo nismo imuni na zdravstvene probleme koji dolaze s godinama.

Danas vam donosimo 3 najčešća zdravstvena problemi žena naših godina i kako ih spriječiti, a ne liječiti:

Zdravlje dojki

Ne podcjenjujte važnost redovitih mamografija. Žene svih dobnih skupina bi trebale redovno provjeravati svoje dojke, ali za nas iznad 40, godišnje mamografije bi trebale biti dio našeg preventivnog zdravstvenog rasporeda.

Uz redovite preglede dobro je znati faktore koji povećavaju rizik od raka dojke te u skladu s njima poboljšati stil života.

Osteoporoza

Žene su četiri puta sklonije osteoporozi od muškaraca, a ova bolest koštanog tkiva može nas uhvatiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Ako u obiteljskoj povijesti bolesti imate osteoporozu ili česte lomove, ako su vam kosti tanke te ste krhkijeg stasa možda biste trebali provjeriti mineralnu gustoću vaših kostiju.

Bolja prehrana, vježbe s utezima te rana detekcija slabih kostiju sprječava frakture i daljnje razvijanje bolesti.

PROČITAJTE ČLANAK: Kako opet početi vježbati

Kardiovaskularne bolesti

Ove bolesti najčešće su u žena iznad 40-e, a važna je redovita provjera dobrog i lošeg kolesterola, glukoze u krvi te krvnog tlaka barem jednom godišnje.

Naravno, i ovdje obiteljska povijest bolesti igra važnu ulogu pa ako znate da u obitelji imate povijest srčanih ili moždanih udara, posebno pripazite na svoje zdravlje i zdravlje vaših najmilijih.

Zdravo se hranite, budite aktivni, održavajte primjerenu tjelesnu težinu, prestanite pušiti te redovito uzimajte propisane lijekove.