Menu
ZDRAVLJE

Nikako ne možete zaspati? Možda vam pomognu ovi neobični savjeti

Neka digne ruku ona koja ima problema sa spavanjem, a u menopauzi je. Da smo sad u učionici, vjerujemo da bi u zraku bilo puno ruku. 

Naime, nesanica i druge poteškoće sa spavanjem su poprilično česte u periodu perimenopauze i menopauze. Promjene u razinama ženskih spolnih hormona su toliko dalekosežne!

U nastavku dijelimo s vama nekoliko neobičnih savjeta za bolji san.

Pojedite jednu bananu prije spavanja

Zaboravite na toplo mlijeko, radije pojedite jednu bananu prije spavanja. Tako barem savjetuju stručnjaci.
Zašto? Objašnjenje se može pronaći u činjenici da su banane bogat izvor magnezija – minerala koji sudjeluje u regulaciji cirkadijskog ritma.

Ne samo što će vam banane pomoći lakše zaspati, ovo voće vas čini sitima i poboljšava probavu. Odlično, samo da ne poboljša probavu usred noći :). 

Promijenite boju zidova u spavaćoj sobi

Evo jedan zaista neobičan savjet. Naime, neki smatraju da intenzivne boje zidova u spavaćoj sobi (npr. crvena) nam ne daju da zaspemo. Umjesto tih boja, odaberite hladnije nijanse – poput svijetlo plave. 

Nastojte ne zaspati

Besmislen savjet jer je bit u tome da nađete način kako zaspati, zar ne? I ne baš. Jedno istraživanje što je provelo Sveučilište u Glasgowu je pokazalo da ako se trudimo ne zaspati, da ćemo nakon nekog vremena ipak zaspati! 

U istraživanju je sudjelovala grupa ljudi koji su patili od nesanice i njihova je zadaća bila nastojati ostati u budnom stanju što dulje moguće (ali bez tehnoloških naprava u blizini). Dva tjedna kasnije, uspjeli su zaspati. 

Obujte čarape

Ako legnete u krevet s čarapama na nogama, lakše ćete zaspati jer širenje krvnih žila uslijed zagrijavanja “daje signal” mozgu da je vrijeme za spavanje.
Ne vjerujete nam? Pročitajte članak o tome na stranicama američkog National Sleep Foundation

Foto: Unsplash

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak na shop