Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Linda Bostrom Knausgaard – Oktobarsko dijete

„Potresna i strašna ispovijest“, napisao je za ovu knjigu kritičar Aftonbladeta, sažimajući u četiri riječi sve o najnovijem književnom ostvarenju švedske prozaistice i književnice Linde Bostrom (1972.), slavnog drugog prezimena Knausgard.

Druga, odnedavno također bivša supruga planetarno popularnog i cijenjenog norveškog pisca Karla Ovea Knausgarda u ovoj je knjizi opisala manje dugogodišnju borbu s mentalnom bolešću, odnosno bipolarnim poremećajem, a više vrijeme provedeno u psihijatrijskog ustanovi na prisilnom liječenju elektrošokovima. Da, elektrošokovima, dobro ste pročitali, takva metoda postoji još uvijek, i nakon filma Let iznad kukavičjeg gnijezda. Još uvijek se diljem svijeta ljudi pomoću ove metode pretvaraju u biljke.

Lindi se to srećom nije dogodilo, ostala je dovoljno prisebna da napiše ovu knjigu, koju svim srcem preporučujemo. Nije možda ljetno štivo, ali je napisano čistim, nesentimentalnim stilom te iskreno i bez zadrške progovara o mentalnom zdravlju. Knjigu je prevela Željka Černok.

Linda Bostrom Knausgaard je 1998. objavila prvu zbirku pjesama Gör mig behaglig för såret, a u međuvremenu je objavila i zbirku kratkih priča, te tri romana, od kojih je Oktobarsko dijete najnoviji.

Knjigu po cijeni od 119 kuna možete kupiti na:

https://www.ljevak.hr/tra%C5%BEi?controller=search&s=oktobarsko+dijete