Menu
NOVOSTI

Pronađite prehranu koja vama odgovara, ali slijedite i ova pravila

Unatoč brojnim priručnicima i savjetnicima koji vam propisuju idealan način prehrana, prava je istina da to ne postoji. Različitim ljudima, pa tako i ženama odgovaraju različiti načini prehrane. Stoga bi, kako kaže dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi Neka život bude jednostavan, trebalo eksperimentirati da biste vidjeli što vam najbolje odgovara.

Ali, veli ona valjalo bi ipak slijediti nekoliko iskušanih pravila zdrave prehrane.

1. Ako ste zdravi, vašu bi prehranu u 80 posto trebala sačinjavati cjelovita, prirodna te najvećim dijelom biljna prehrana. Preostalih 20 posto budite blagi prema sebi, što znači da bez grižnje savjesti možete pojesti nešto nezdravo, mesno, alkoholno, slatko…

2. Izbjegavajte prehrambene aditive koji izazivaju ovisnost (oko ovoga se vjerojatno svi slažemo pa i ne treba dodatno objašnjenje).

3. Pametno s glutenom, jer većina ljudi loše podnosi gluten te bi trebali žitarice ukloniti iz svoje prehrane. (Ali neke žitarice poput kvinoje i kamuta ne sadrže gluten.)

4. Nije svaki šećer loš. Valja izbaciti rafinirane šećere, ali slobodno možete uživati u voću do mile volje, a s vremena na vrijeme i u medu, javorovu ili datuljinu sirupu.

5. Masnoće nisu neprijatelji, odnosno sve masnoće nisu neprijatelji. Potrebne su nam zdrave masnoće kao što su kokosovo i maslinovo ulje, avokado, sjemenke i orašasti plodovi, pa čak i maslac.

6. Dobrim mikrobima protiv loših. Naime, potrebno je jesti hranu koja je bogata probioticima, poput običnog jogurta ili kefira.

Eto, umjesto da idete od dijete do dijete, koje vam možda i ne odgovaraju, slušajte svoje tijelo, jedite kad vam i što vam najbolje paše, a nastojte slijediti ovih nekoliko zlatnih pravila. Budite poput Đokovića 🙂