Menu
ZDRAVLJE

Recite zbogom nadutosti trbuha u menopauzi!

Napuhan, nadut trbuh je nešto što mnogim ženama izaziva glavobolje. Osim što ne izgleda dobro, nadutost može biti znak određenih zdravstvenih problema.

No, ako se događa u razdoblju perimenopauze i menopauze ovu pojavu možemo zahvaliti hormonima.

Naime, kako  dolazi do povećavanja razine hormona kao što su kortizol i inzulin koji nagomilavaju masnoću, a smanjuje se razina hormona koji iskorištavaju masnoće, a to su estrogen i hormon rasta. Ako smo pod stresom, to se sve još više pogoršava.

Uz to, uzmite u obzir i da masne stanice u predjelu trbuha imaju na sebi više receptora kortizola tijekom srednjih godina, pa se masnoća ponajprije usmjerava prema njima. I to sve skupa uzrokuje zadržavanje vode i nadutost.

Zato, da biste smanjile trbuh i onaj užasan osjećaj napuhnosti, probajte se držati sljedećih savjeta stručnjaka.

7 savjeta za smanjenje nadutosti

  1. Smanjite potrošnju ugljikohidrata s visokim i srednjim glikemijskim indeksom. Prehrana s manje ugljikohidrata, a više masnoća i bjelančevina često potpuno i brzo liječi žgaravicu i lošu probavu.
  2. Jedite tri do pet malih obroka na dan, jer veliki obroci povećavaju razinu inzulina i pogoršavaju nadutost. Ako ćete jesti veće obroke, jedite 3 dnevno.
  3. Voće je najbolje jesti samo, jer ako ga se jede u kombinaciji s masnoćom, ono izaziva nadutost i lošu probavu. Isto tako, voće je bogat izvor vlakana koja iako poboljšavaju probavu, u slučaju prekomjerne konzumacije mogu polučiti suprotan učinak. Nadutost, pogotovo ako se jedu prekomjerno, mogu izazvati: jabuke, kruške, banane, šljive itd.
  4. Izbacite kruh i pekarske proizvode na tjedan dana. Vidite hoćete li se bolje osjećati. Ako vam bude bolje, provjerite u liječnika jeste li osjetljive na gluten.

5. Pijte dosta vode – minimalno 1,5 litru, i pojačajte unos vode ljeti kad smo podložniji dehidraciji.
6. Neka između zadnjeg obroka i odlaska u krevet prođe barem tri sata.
7. Prestanite piti alkohol ili ga pijte u vrlo malim količinama – alkohol iritira želudac!

Pročitajte članak: Možemo li u menopauzi piti alkohol i koliko