Menu
ZDRAVLJE

Natekle ste – evo koje su namirnice najbolji diuretici

Diuretici nam pomažu da se riješimo viška vode u tijelu koja nas može napuhati te izazvati oticanje stopala, gležnjeva, nogu i ruku.

Većina nas zadržava vodu zbog hormonalnih ili menstrualnih promjena, ali i zbog fizičke neaktivnosti tijekom dužih putovanja.

Mi vam predstavljamo šest prirodnih diuretika koji bi vam mogli pomoći da se riješite neželjenog ljetnog oticanja:

1. Bobičasto voće kao što su jagode, ribiz, borovnice, maline i brusnice potiču mokrenje, a tome pripomažu i snažna antioksidativna svojstva, organske kiseline i vlakna.

2. Krastavci, lubenice, tikvice te drugo vodenasto povrće koje pospješuje češće mokrenje sadrži silicij koji izbacuje toksine iz organizma.

3. Povrće gorkog i ljućeg okusa kao što su šparoge, hren i češnjak djeluju kao diuretici zbog aminokiselina, glukozinata i alicina – spojeva koji poboljšavaju rad mokraćnog i probavnog sustava.

4. Korjenasto povrće poput cikle, rotkvice, peršina i celera, osim što imaju diuretičko djelovanje, razgrađuju i suvišne masnoće u tijelu te na ljudsko tijelo djeluju protuupalno.

5. Ananas i banane, te drugo voće bogato kalijem – mineralom koji pomaže tijelu da se riješi viška tekućine, ali i promovira detoksikaciju organizma.

6. Kupus i drugo zeleno lisnato povrće koje je bogato vodom i vlaknima te magnezijem, kalijem i kalcijem pomaže raspodijeliti tekućinu u tijelu te izbaciti višak masti i tekućine iz organizma.

Izvor: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20707480/natural-diuretics/