Menu
MENOPAUZA

Što smo starije, koža nam se sve više stanjuje – zašto?

Koža može početi stanjivati ​​već u dvadesetim godinama kada se razina kolagena počne smanjivati. Znakovi stanjivanja kože uključuju prozirnost jer postaje koža nježnija. Uz to, vene i tetive postaju sve vidljivije, a pod očima se sve više vide i podočnjaci (naravno, ovisno o genetici i vašim navikama).

Mlada, popunjena koža sadrži puno stanica u dermisu, koje su zapravo “graditelji” fibroblasta, kolagena i elastina. I kolagen i elastin daju našim mekim tkivima i koži elastičnost. Fibroblasti počinju biti manje “aktivni” već u dvadesetim godinama, pa stanjivanje kože može početi kad smo još jako mladi. Većina ljudi to neće primijetiti do svojih pedesetih – šezdesetih kad koža postaje osjetljivija.

Kako mogu znati da mi koža postaje tanja?

Prvi i najuočljiviji znak stanjivanja kože je prozirnost: ona postaje nježna, poput papirnatog papira. 90% debljine kože je u dermisu, srednjem sloju kožnog tkiva koji doprinosi kožnoj snazi ​​i fleksibilnosti. Kako se prorjeđuje, vene i tetive postaju sve vidljivije na rukama i nogama.
Podočnjaci se mogu pojaviti i ispod očiju – kapilari kao da ostavljaju sjenu pod očima. Doduše, podočnjaci mogu biti znak  nekih zdravstvenih stanja, na primjer manjak nekog minerala u organizmu ili čak anemije.
Koža lica i ruku se najviše stanjuje jer su to dijelovi tijela koji su najviše izloženi suncu i UV zrakama i ostalim faktorima iz okoliša.

Štitite kožu od sunca tijekom cijele godine

UVA svjetlost posebno može tanjiti kožu jer može prodrijeti u dermis i uništiti vlakna kolagena i elastina. Male krvne žile također su osjetljive na UV oštećenja, a one su nam potrebne za opskrbu stanica kože hranjivim tvarima i kisikom.

Hidratizirajte kožu

Primarna uloga hidratantnih krema je spriječiti da se gornji sloj kože (epiderma) isuši kada je izložen vanjskim stresovima poput suhog vjetra ili centralnog grijanja. Potražite hidratantne kreme koje sadrže aktivne sastojke poput biljke gavez, koje mogu pospješiti proizvodnju kolagena.

Još jedan odličan način hidratizacije kože je, pogađate, pijenje vode (barem 1,5 litra dnevno).

Pročitajte članak: Zašto nas u menopauzi svrbi koža

Nahranite kožu kolagenom

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, pa je dobro u hranu unijeti malo nemasnih i čistih proteina. Dobri primjeri su grah, leća, organski tofu i riba. Nastojte izbjegavati masne životinjske izvore poput kobasica, slanine i ostalih suhomesnatih proizvoda. Antioksidansi imaju čarobnu moć i sposobnost zaštite pa i popravka stanica. Nalaze se u svježem voću i povrću poput borovnica, kelja, kupusa, tikvica, agruma itd.

Također se preporučuje hrana bogata fitoestrogenima poput lana ili fermentiranih proizvoda od soje.

Za bolju kožu aktivirajte mišiće

Kožu njeguju i podržavaju dva krvožilna sustava: limfni i vaskularni. Opskrbljuju kožu vitalnim sastojcima (kisik i druge hranjive tvari), prenose toksine i potiču rad imunoloških stanica kože. Oba sustava se oslanjaju na mišiće tijela kako bi pomogli pumpati krv i limfnu tekućinu po tijelu. Ako nismo aktivni, onda se i sporije pumpa krv kroz tijelo što rezultira beživotnom i  kožom sklonijoj suhoći, stanjivanju i  drugih oštećenjima.

Foto: Unsplash