Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Ublažite valunge prirodnim putem

vrkuta

Valunzi ili valovi vrućine su jedan od najneugodnijih simptoma menopauze, ali i perimenopauze. Prema web stranici Centar zdravlja, četiri od pet žena doživljavaju valunge i noćno znojenje čak i nekoliko godina prije nego što im menstruacija prestane. Dakle, imamo posla s gostom kojeg se teško riješiti.

Koliko dugo traju?

Za svaku ženu je drukčije, ali u pravilu jedan “napad” valunga može trajati između 1 do 5 minuta do nekoliko puta tjedno ili čak dnevno.  Znaju biti i žestoki – postoje žene koje doživljavaju valove topline više od 30 puta dnevno.
Sve skupa mogu trajati i do 7 godina.

Što uzrokuje valunge?

Iako uzrok nije točno poznat, većina medicinskih stručnjaka smatra da su prouzrokovani širenjem krvnih žila koje se događa kada se smanji proizvodnja hormona estrogena.
Isto tako, određene životne navike kao što su pušenje, nezdrava prehrana, prekomjerna težina ili kronični stres mogu doprinijeti pojavi valova vrućine i njihovoj učestalosti te intenzitetu.

Kako si pomoći? Ako niste pobornik hormonske nadomjesne terapije, vjerojatno ćete potražiti prirodna rješenja protiv znojenja. Iako su valunzi gotovo pa neizbježni, ipak postoji mnoštvo prirodnih načina kako ih spriječiti ili ublažiti.

 

Pijte čaj od vrkute…

Ova biljka, poznata i pod imenom gospin plašt, u narodnoj se medicini često koristila kao sredstvo za ublažavanje ženskih tegoba, koje uključuju i valunge, ali i neke druge simptome menopauze. Ova biljka sadrži flavonoide, antioksidanse, vitamin C i tanin. Bere se u vrijeme cvatnje – između srpnja i kolovoza.

Za ublažavanje valunga možete piti čaj od vrkute 3 puta dnevno, 10 dana u mjesecu. Priprema se tako da jednu ili dvije žličice vrkute prelijete s 2dcl vrele vode.

…ili čaj od kadulje

Kadulja je, uz vrkutu, još jedna biljka koja se često koristi za liječenje i ublažavanje takozvanih ženskih tegoba, među kojima je i, naravno, naša prijateljica menopauza.
Čaj od kadulje se priprema tako da se 3 žlice lista kadulje preliju s 2dcl vrele vode. Ako volite slatko, zasladite čaj s malo meda.  No, pazite da ne pretjerate jer je kadulja u velikim količinama može biti otrovna.

Koristite ulje žutog noćurka

Žuti noćurak ((Oenothera biennis) je biljka podrijetlom iz dalekog Perua odakle je u 16. stoljeću uvezen u Europu i brzo postao neizbježnim sastojkom u narodnoj medicini. Jedan je od najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina. Jedna od njih, gama linolenska kiselina regulira hormonsku ravnotežu u tijelu (i tako smanjuje učestalost i intezitet valunga) i ublažava upale.  Za ublažavanje valunga se najčešće koristi ulje noćurka.

Dišite duboko

Odvojite 10 minuta dnevno, ujutro i navečer za vježbe dubokog disanja. Disanjem na neki način hladimo tijelo i tako smanjujemo osjećaj vrućine. Osim toga, dubokim disanjem ćete ujedno i smanjiti stres što također ima utjecaj na smanjenje napada valunga.

Pratite što jedete i pijete tijekom dana

Bitno je pratiti kako vaše tijelo reagira na određene namirnice. U notes ili kalendar zapisujte što ste jeli i je li to imalo kakvog utjecaja na vaše znojenje. Osim toga, potrudite se prije spavanja izbjegavati tešku ili začinjenu hranu, alkohol i prejedanje – ove štetne navike potiču znojenje.

Umjesto kave, pijte vodu

Ne možete zamisliti dan bez nekoliko šalica kave? Nažalost, i kava može biti jedan od uzroka valunga tako da preporučujemo da zamijenite kavu s čašom hladne vode. Za razliku od kave, voda će vaš organizam držati hidratiziranim i održavat će vašu tjelesnu temperaturu.