Menu
NOVOSTI

Valunzi – pomoć iz prirode

Valunzi (ili valovi vrućine) su najčešći simptom menopauze, a karakterizirani su intenzivnom vrućinom, crvenilom, zimicom i znojenjem, a moguće i lupanjem srca, razdražljivošću, tjeskobom i panikom. Znojenje se obično javlja na područjima lica, vrata i prsa. Često se javljaju po noći te ometaju san, utječu na mentalno zdravlje i smanjuju ukupnu kvalitetu života.

Valunzi se javljaju kod čak 85 posto žena. Zanimljivo je spomenuti da postoje razlike u javljanju simptoma ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti, pa se tako valunzi najčešće pojavljuju u žena bijele rase, a najmanje pogađaju Japanke i Kineskinje.

Osim što su valunzi izrazito neugodan simptom menopauze, povezani su i s povećanim rizikom za razvoj nekih bolesti, kao što su pretilost, inzulinska rezistencija, metabolički sindrom, nealkoholna masna jetra i osteoporoza, a smatra ih se i ranim znakom kardiovaskularne bolesti.

Zašto dolazi do pojave valunga? 

S obzirom da se valunzi javljaju u žena sa prirodnom ili kirurški izazvanom menopauzom koje karakterizira smanjeno lučenje estrogena, lako je zaključiti da je to jedan od uzroka pojave valunga. Iako je estrogen jedan od glavnih hormona u ženskom organizmu te uvelike utječe na fiziološko stanje organizma žene, smatra se kako pad razine estrogena ipak nije jedini krivac za pojavu valova vrućine. S pojavom valova vrućine povezuju se i promjene u razinama drugih hormona reproduktivnog sustava, kao što su folikulstimulirajući, luteinizirajući i Anti-mullerov hormon. Jasno je kako razine različitih hormona, a posebice reproduktivnih hormona igraju ulogu u pojavi i intenzitetu valova vrućine, međutim nažalost još uvijek nije točno objašnjen mehanizam djelovanja i točan utjecaj pojedinih hormona.

Utjecaj životnog stila na pojavu valunga

Na utjecaj pojave i jačine valova vrućine mogu utjecati i neke životne navike.

Važan faktor sveopćeg zdravlja, pa tako i zdravlja za vrijeme menopauze je pravilna prehrana. Pravilna i raznovrsna prehrana i unos dovoljno vitamina, minerala i antioksidansa može smanjiti pojavu valunga i njihov intenzitet te tako povećati kvalitetu života žena u menopauzi.

Osim  pravilne prehrane, na pojavu valunga bi mogla utjecati i soja. Soja sadrži izoflavone koji spadaju u skupinu fitoestrogena, biljnih metabolita koji su kemijski slični hormonu estrogenu. Fitoestrogeni u tijelu „igraju“ ulogu estrogena i iako su puno slabiji od „pravog“ estrogena ispoljavaju estrogeno djelovanje i na taj način mogu smanjiti pojavu valova vrućine.

Uz prehranu, na pojavu valunga mogu utjecati tjelesna aktivnost i pušenje. Umjerena tjelesna aktivnost može utjecati na smanjenje pojave simptoma valunga, a pušenje povećava šansu za pojavu te intenzivnije simptome valunga.

Maca – prirodno olakšanje menopauzalnih tegoba

Za ublažavanje menopauzalnih simptoma (pa tako i valunga) često se koristi hormonska nadomjesna terapija, međutim ona sa sobom nosi određene rizike te dugoročno i nije najbolje rješenje ovog problema. Stoga se za rješenje simptoma menopauze sve češće spominju prirodna alternativna rješenja, a među njima se ističe biljka maca.

Maca je povrće iz porodice krstašica porijeklom iz dalekog Perua. Raste na andskim visoravnima na 3700 – 4300 m nadmorske visine te je jedna od rijetkih biljaka koje mogu opstati na tako visokim nadmorskim visinama. Tajna visoke otpornosti je u podzemnom korijenu, hipokotilu, koji biljci služi za pohranu hranjivih sastojaka. Hipokotilni gomolj se javlja u različitim fenotipovima, a komercijalno se uzgaja u 3 boje: žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj. Maca sadrži različite skupina biološki aktivnih spojeva, a neki od njih su macamidi i macaeni (spojevi specifični za macu), alkaloidi, fitosteroli, antocijanidini te vitamini i minerali. Obiluje složenim ugljikohidratom škrobom, stoga ju je radi bolje probavljivosti i okusa potrebno termički obraditi, tj. „aktivirati“.

Bioandina Maca se podvrgava procesu želatinizacije kojom se pomoću visoke temperature i tlaka potiče želatinizacija škroba. Želatinizacijom se povećava broj sekundarnih metabolita mace, pa zato takvu macu zovemo „aktiviranom“.

Aktivirana maca je poznata balansatorica hormona te svojim djelovanjem na hormone može djelovati i na simptome menopauze. Jedna studija je utvrdila kako je korištenje aktivirane mace u periodu od 2 mjeseca smanjilo intenzitet menopauzalnih tegoba, posebice valova vrućine i noćnog znojenja, a isti takav učinak uočen je i nakon 8 mjeseci korištenja.

Bioandina premium mix maca se sastoji od kombinacije ekstrakta (najjačeg na tržištu) aktivirane žute, crvene i crne mace. Doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava, a smatra se iznimno korisnim dodatkom prehrani za žene koje imaju problema sa simptomima menopauze. Utječe na simptome kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja, suhoća rodnice i promjena libida. Osim toga, često je koriste osobe koje imaju problema s hormonalnim aknama, policističnim jajnicima, bolnim menstruacijama, umorom te brojnim drugim problemima uzrokovanim hormonalnim disbalansom.