Menu
ZDRAVLJE

Zašto je post dobar za zdravlje? 

Pojednostavljeno rečeno, post je suzdržavanje od konzumacije hrane u određenom vremenskom periodu. Iako se prvenstveno povezuje s religijom (post igra veliku ulogu u kršćanstvu i islamu), post ima znanstveno dokazane dobrobiti za ljudsko zdravlje. Osim što može olakšati gubitak kilograma, post pozitivno djeluje na još mnogo toga.


Naime, kada svako malo unosimo hranu, naš organizam nema dovoljno vremena kvalitetno obaviti proces probave kao i izlučivanja toksina iz tijela. To nas čini umornijima i podložnijima raznim bolestima. 

S druge strane, dok postimo, naš organizam, pojednostavljeno rečeno, nije opterećen procesom probave, već regenerira stanice i tkivo te razgrađuje glikogen (vrsta ugljikohidrata prisutan u mišićima i jetri) i masne naslage

Postoji više vrsta postova:

  • povremeni post (suzdržavanje od hrane u određenim vremenskim periodima – uglavnom 8 ili 16 sati)
  • tekući post (ne konzumira se hrana, već samo tekućina – uglavnom voda ili prirodni voćni ili povrtni sokovi)
  • potpuni post (ništa se ne konzumira tijekom perioda od 24 sata)

U nastavku teksta saznajte zašto je post dobar za zdravlje.

Post ubrzava metabolizam

Prema medicinskom portalu Healthline, post može poboljšati metabolizam povećavanjem razine neurotransmitera noradrenalina, što zauzvrat može pomoći pri mršavljenju do željene tjelesne težine.

Jedno je istraživanje pokazalo da je povremen post tijekom 3–12 tjedana jednako učinkovit u poticanju gubitka kilograma kao i kontinuirano ograničavanje kalorija te smanjuje tjelesnu težinu do 8%.

Post obnavlja stanice

Znanstvena istraživanja su pokazala da post, poglavito onaj povremeni, potiče proces autofagije, odnosno regeneracije tjelesnih stanica. Upravo je za to otkriće 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu japanski znanstvenik Yoshinori Otsumi

Prema knjizi Kako će vam 16-satni post promijeniti život: “proces autofagije pomaže stanicama da izravno probave bakterije i viruse te tako od njih proizvedu energiju, pa je korist od procesa dvojaka.”
Upravo zahvaljujući ovom procesu, stabilizira se krvni tlak, jača srce i imunološki sustav te tako tijelo postaje otpornije na razne bolesti.”

Post može odgoditi proces starenja

Rezultati nekoliko istraživanja na životinjama upućuju na mogućnost povoljnog utjecaja posta na proces starenja. Osim toga, istraživanja su pokazala da post različito utječe na ženke i mužjake. Ženske stanice se “bore” za opstanak, dok muške stanice lakše i brže odumiru. 

Jedno istraživanje na laboratorijskim štakorima je pokazalo da štakori koji su postili svaki drugi dan su doživjeli sporije starili i živjeli 83% duže od štakora kojima nije bila uskraćivana hrana.

 

Pročitajte članak: Preporuka | Kako vam 16-satni post može promijeniti život

 

Kako postiti?

Prije svega, pripremite tijelo na post. Postupno smanjujte konzumaciju hrane nekoliko dana prije posta. Pritom si osigurajte prehranu bogatu nutrijentima – najbolje je svježe voće, povrće bogato vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima i hranu bogatu proteinima i zdravim masnoćama.

Izbjegavajte slatkiše, mesne prerađevine i jednostavne ugljikohidrate.

Što se tiče samog načina posta, najbolje je primjeniti post od 8 ili 16 sati. Dakle, ili doručkujte kasnije nego inače ili večerajte ranije. Primjerice, zadnji obrok u danu vam može biti u 19 sati. 

Međutim, ako imate nekih zdravstvenih problema, prije bilo kakvog posta obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Foto: Pexels, Unsplash