Menu
MENOPAUZA / PERIMENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Zdrave navike koje nam mogu olakšati perimenopauzu i menopauzu

Sve mi koje smo dosad prošle perimenopauzu, znamo da nije bilo lako. U menopauzi nekima od nas biva lakše, nekima isto, a nekima čak i teže. Stručnjaci se pak slažu kako je svaka perimenopauza i menopauza jedinstvena, baš kao što je i svaka od nas posve jedinstvena.

Ono što je svima zajedničko to su zdrave navike koje možemo usvojiti (ako dosad već nismo), kako bi nam ova dva životna razdoblja bila što kvalitetnija i ugodnija. A vjerujte nam, stvarno mogu biti kvalitetna i ugodna!

Stoga u nastavku pročitajte nekoliko korisnih i zdravih navika koje nam mogu pomoći.

Zdrava prehrana

Fokusirajte se na kalcij i vitamin D koji su ključni su za zdravlje kostiju, a znamo da se rizik od osteoporoze povećava nakon menopauze. Mliječni proizvodi, tamno lisnato povrće i riba bogata omega-3 masnim kiselinama dobri su izvori.
Smanjite unos šećera i prerađene hrane. Ova hrana može pogoršati promjene raspoloženja i izazvati nagle promjene razine energije.
Jedite više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Ovo pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i može smanjiti simptome poput valova vrućine.

Redovita tjelesna aktivnost

Aerobne vježbe: Hodanje, plivanje ili biciklizam mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, poboljšanju raspoloženja i smanjenju valova vrućine.
Trening snage: Vježbe s utezima pomažu u održavanju mišićne mase i zdravlja kostiju, što je posebno važno u ovom razdoblju.
Joga i pilates: Ove aktivnosti mogu pomoći u poboljšanju fleksibilnosti, smanjenju stresa i poboljšanju sna.

aktivnosti-na-otvorenom-joga

Održavanje zdrave tjelesne težine

Povećana tjelesna težina može pogoršati simptome menopauze, kao što su valovi vrućine i noćno znojenje.

Kvalitetan san

Stvorite rutinu spavanja. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svaki dan. Izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja jer ove supstance mogu poremetiti san. Meditacija ili duboko disanje mogu pomoći u boljem snu.

Upravljanje stresom

Meditacija i duboko disanje: Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Redovito vrijeme za opuštanje: Uključite aktivnosti u svoju rutinu koje vas opuštaju, poput čitanja, hobija ili druženja s prijateljima.

Održavanje hidratacije

Pijte dovoljno vode. Hormonalne promjene mogu dovesti do suhoće kože i sluznice, a hidratacija može pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

Redoviti pregledi i konzultacije s liječnikom

Redoviti pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih problema poput osteoporoze ili srčanih bolesti. U nekim slučajevima, hormonska terapija može biti opcija za ublažavanje simptoma, ali je važno da se o tome konzultirate sa svojim liječnikom.

Održavanje socijalnih veza

Druženje s prijateljima i obitelji može poboljšati raspoloženje i pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti.

Smanjenje unosa alkohola i nikotina

Pretjerana konzumacija alkohola može pogoršati simptome menopauze i narušiti san, a pušenje može povećati rizik od srčanih bolesti i pogoršati simptome menopauze.