Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Evo zašto se u koža i sluznica cijelog tijela suše u menopauzi

Sušenje kože i sluznice u menopauzi je česta pojava koja pogađa mnoge žene, a uzroci su višestruki i povezani su s hormonskim promjenama koje se događaju u tijelu tijekom ovog razdoblja. Stoga u ovome tekstu donosimo detaljno pojašnjenje zašto dolazi do sušenja kože i sluznice cijelog tijela u menopauzi:

  1. Smanjenje razine estrogena

Estrogeni su hormoni koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Oni: potiču proizvodnju kolagena, proteina koji koži daje elastičnost i čvrstoću; pomažu u održavanju hidratacije kože stimulirajući proizvodnju prirodnih ulja; poboljšavaju krvotok u koži, što doprinosi boljoj ishrani kožnih stanica.

S padom razine estrogena tijekom menopauze, dolazi do smanjenja proizvodnje kolagena i prirodnih ulja, što rezultira sušenjem kože.

  1. Smanjenje sebuma

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži. Ova ulja: pomažu u održavanju kožne barijere koja zadržava vlagu i štite kožu od vanjskih čimbenika poput bakterija i iritacija.

Tijekom menopauze, smanjuje se proizvodnja sebuma, što uzrokuje da koža postane suha i osjetljivija.

  1. Gubitak sposobnosti zadržavanja vlage

Koža s godinama gubi sposobnost da zadržava vlagu zbog: smanjenja hijaluronske kiseline, prirodne supstance koja zadržava vodu u koži te promjena u strukturi kože koje uzrokuju da voda lakše isparava s površine.

Ovaj gubitak vlage dodatno doprinosi sušenju kože.

  1. Vanjski čimbenici

Određeni vanjski čimbenici mogu pogoršati suhoću kože u menopauzi:

  • Vrijeme: Hladno vrijeme i niska vlažnost zraka zimi mogu izvući vlagu iz kože.
  • UV zračenje: Pretjerano izlaganje suncu može oštetiti kožnu barijeru i ubrzati gubitak vlage.
  • Kemikalije i iritansi: Korištenje agresivnih sapuna, deterdženata i proizvoda za njegu kože može ukloniti prirodna ulja s kože.
  1. Starenje

Prirodni proces starenja također doprinosi sušenju kože, bez obzira na menopauzu. Kako starimo: obnavljanje stanica kože se usporava; koža postaje tanja i manje elastična; smanjuje se broj žlijezda znojnica i lojnih žlijezda.

  1. Zdravstveni čimbenici

Neki zdravstveni problemi i lijekovi mogu također doprinijeti sušenju kože:

  • Hipotireoza: Smanjena funkcija štitnjače može uzrokovati suhu kožu.
  • Dijabetes: Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati dehidraciju kože.
  • Određeni lijekovi: Neki lijekovi, poput diuretika i antihistaminika, mogu smanjiti vlažnost kože.
Oliovita: dodatak prehrani sa uljem pasjeg trna za hidrataciju kože i sluznice cijeloga tijela

Oliovita je dodatak prehrani koji sadrži 100% prirodno ulje pasjeg trna, dobiveno procesom ekstrakcije superkritičnim fluidom.

Ulje pasjeg trna – ulje pasjeg trna sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata koji su neophodni za funkcioniranje tijela. To je jedino poznato ulje koji sadrži omega 3, 6, 7 i 9 masne kiseline skupa te ulje sa najvećim udjelom omega 7 masnih kiselina od svih nama poznatih ulja. Također, pasji trn je najjači antioksidans u kategoriji voća i povrća.

Djelovanje pasjeg trna je znanstveno dokazano kod pacijenata sa Sjogren sindromom ( sindrom suhe sluznice očiju i usta) kod kojih je poboljšalo opće stanje sluznice nakon 2 mjeseca korištenja. Također djelovanje ulja pasjeg trna je znanstveno dokazano kod žena koje su prošle menopauzu, koje su nakon konzumiranja ulja pasjeg trna imale elastičniju i hidratiziraniju kožu.

Preporučuje se :

  • Za hidrataciju i obnavljanje sluznice vaginalnog područja
  • Za hidrataciju i obnavljanje sluznice oka, nosa i usta
  • Za hidrataciju i obnavljanje gastrointestinalne sluznice
  • Za otklanjanje simptoma kožnih stanja (suhoća, perutanje, ekcemi)
  • Za ublažavanje negativnih učinaka lijekova na kožu i sluznicu
  • Za poboljšanje hidratacije i elastičnosti suhe/ili starije kože
Prednosti Oliovita dodatka prehrani

  • Hidratiziranje kože cijeloga tijela : Hidratizira kožu cijeloga tijela tako da osobe koje koriste kreme za hidrataciju kože, ukoliko konzumiraju Oliovitu više ne moraju koristiti takve kreme
  • Hidratizira sluznicu čitavog tijela: hidratizira sluznicu oka, usta i nosa, sluznicu želuca te sluznicu vaginalnog područja. Osobe koje koriste kapi za suhe oči ih više ne moraju koristiti ukoliko konzumiraju Oliovitu, također isto vrijedi za proizvode koji doprinose hidrataciji želučane sluznice i sluznice vaginalnog područja.

Zašto Odabrati Oliovitu

Oliovita je jedinstveni proizvod na hrvatskom tržištu jer sadrži ulje pasjeg trna u količini koju ne sadrži niti jedan drugi proizvod i zato omogućuje, znanstveno dokazano, hidratiziranje kože i sluznice čitavoga tijela za što je inače nužna kombinacija više različitih proizvoda.