Menu
MENOPAUZA

Što je moždana magla u perimenopauzi i kako je raščistiti

Brain fog ili moždana magla je stanje koje se često opisuje kao osjećaj zamućenosti, zbunjenosti, poteškoća s koncentracijom i pamćenjem. Ovaj fenomen nije medicinska dijagnoza, već simptom koji može biti povezan s različitim zdravstvenim stanjima, uključujući perimenopauzu.

Mnoge žene u perimenopauzi doživljavaju brain fog kao jedan od simptoma hormonalnih promjena. Glavni razlog tome je fluktuacija hormona estrogena i progesterona, koji imaju izravne i neizravne učinke na mozak i kognitivne funkcije.

Uzroci moždane magle tijekom perimenopauze

Hormonske promjene: Estrogen igra ključnu ulogu u kognitivnim funkcijama, poput pamćenja, koncentracije i raspoloženja. Tijekom perimenopauze, razina estrogena može značajno varirati, što može utjecati na neurotransmitere u mozgu poput serotonina i dopamina. To može rezultirati osjećajem mentalne zamućenosti, zbunjenosti i poteškoćama s koncentracijom.

Stres i anksioznost: Perimenopauza može biti stresno razdoblje zbog fizičkih promjena i simptoma kao što su valunzi, nesanica i promjene raspoloženja. Stres i anksioznost također mogu pridonijeti brain fogu, jer produžena razina stresa utječe na pamćenje i sposobnost fokusiranja.

Problemi sa spavanjem: Nesanica i poremećaji spavanja često se javljaju tijekom perimenopauze zbog noćnih znojenja ili povećane anksioznosti. Nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do umora, problema s pamćenjem i koncentracijom, što dodatno pridonosi osjećaju moždane magle.

Promjene u neurotransmiterima: Promjene u hormonalnim razinama također utječu na ravnotežu neurotransmitera u mozgu, što može dovesti do problema s pažnjom i koncentracijom. Na primjer, niže razine estrogena mogu smanjiti razinu acetilkolina, neurotransmitera povezanog s pamćenjem.

Metaboličke i cirkulacijske promjene: Hormonalne promjene mogu utjecati na cirkulaciju krvi i metabolizam, što može utjecati na dotok krvi i kisika u mozak, dodatno pridonoseći osjećaju umora i brain foga.

Kako si možemo pomoći

Hormonska terapija (HRT): Neke žene mogu pronaći olakšanje od brain foga uz pomoć hormonske nadomjesne terapije koja stabilizira razinu estrogena i progesterona. Ova terapija može pomoći u smanjenju simptoma, ali je važno konzultirati se s liječnikom zbog mogućih nuspojava i rizika.

Promjene u načinu života: Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima, te smanjenje unosa šećera i procesuirane hrane mogu značajno pomoći u održavanju kognitivne funkcije i smanjenju simptoma moždane magle.

Tehnike za smanjenje stresa: Meditacija, mindfulness, yoga i vježbe disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalne jasnoće.

pravilno disanje

Poboljšanje kvalitete sna: Pravilna higijena sna, izbjegavanje kofeina i alkohola prije spavanja, te stvaranje opuštajuće rutine prije spavanja mogu poboljšati kvalitetu sna, što je ključno za smanjenje brain foga.

Dodaci prehrani: Neki dodaci poput vitamina B-kompleksa, vitamina D, magnezija, ginkgo bilobe i ribljeg ulja mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i ublažavanju simptoma brain foga.

Kognitivna stimulacija: Sudjelovanje u aktivnostima koje stimuliraju mozak, kao što su čitanje, rješavanje križaljki, društvene igre i učenje novih vještina, može pomoći u održavanju mentalne oštrine.

Simptomi brain foga u perimenopauzi
– Poteškoće s koncentracijom
– Zaboravljivost ili problema s pamćenjem
– Osjećaj “zamućenog” ili “maglovitog” uma
– Poteškoće s pronalaženjem pravih riječi
– Smanjena sposobnost obrade informacija
– Gubitak mentalne jasnoće i fokusiranosti