Menu
MENOPAUZA

Što pojačava, a što može smanjiti valunge

Za one koji su ih imale ili ih imaju, ne treba nikakav opis…znamo koliko mogu biti gadni. Ali za one koje ih još nisu imale ili se pitaju jesu li to valovi vrućine, evo malo pojašnjenja…

Valovi vrućine započinju kao nagli, prolazni osjećaj topline koji se zatim pretvara u jaku vrućinu koja udari u lice, tjeme i prsni koš; može ih pratiti crvenilo i znojenje. Ponekad ih prati pojačano kucanje srca, trnci u rukama i /ili mučnina. U nekim slučajevima nakon vrućine slijedi osjećaj hladnoće.

Budući da ih izaziva pad estrogena i porast FSH-a (hormon koji stimulira folikule), valovi često postanu još učestaliji kad menstruacije posve izostanu. To je vrijeme kad je razina estrogena najniža, a razina FSH-a najviša. Valovi vrućine obično nestaju godinu ili dvije nakon početka menopauze, ali nekima znaju trajati i dugo nakon toga.

Tjeskoba i napetost mogu ih pojačati, kao i prehrana bogata jednostavnim šećerima i rafiniranim ugljikohidratima kojih ima u voćnim sokovima, kolačima, keksima, slatkišima, bijelom kruhu, vinu, pivu…

Dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi Mudrost menopauze tvrdi kako je za ovaj simptom učinkovito estrogensko nadomjesno liječenje, meditacija i tehnike opuštanja te zdrava prehrana. Pomažu i namirnice od soje, akupunktura te ljekovite biljke.

A kada spominjemo ljekovite biljke, jedna od najistraživanijih i najviše tradicionalno korištenih biljki za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje je Cimicifuga racemosa.

Biljka potječe iz Sjeverne Amerike i tamošnje ju je stanovništvo koristilo kao lijek kod niza različitih bolesti, a moderna medicina ju prepoznaje kao odličan odgovor na tegobe uzrokovane menopauzom.

Femiplant je biljni lijek koji sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa) i jedini je biljni lijek s cimicifugom pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt.

Upravo je ovaj ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija i s preko 12.000 žena diljem svijeta koje potvrđuju učinkovitost u borbi protiv simptoma koji mogu značajno umanjiti kvalitetu života žena u menopauzi. Za razliku od sličnih proizvoda, Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima.

Mudre žene znaju da svaki period u životu nosi svoje ljepote i izazove. I u svakom periodu znaju uživati. Uz Femiplant i menopauzu možete pamtiti po dobrome što nose četrdesete i pedesete godine.

  • Biljni lijek za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje
  • Sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka
  • Za primjenu kroz usta
  • Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika
Plaćeni oglas o lijeku / S&B -FEMI-HR-01/23 – Pričaj mi o tome