Menu
NOVOSTI

5 prirodnih rješenja za urinarnu inkontinenciju u menopauzi

5-prirodnih-rjesenja-za-urinarnu-inkontinenciju-u-menopauzi

Urinarna inkontinencija (nemogućnost zadržavanja urina) je jedan od simptoma menopauze o kojem se žene boje i srame pričati.
No, ovo je česta pojava u suvremenom društvu. 1 od 3 ljudi ima neki oblik problema s kontrolom mokraćnog mjehura, a u odnosu na muškarce, šanse su 2 puta veće da žene pate od nekog oblika urinarne inkontinencije.  Osim toga, čak 65% žena u menopauzi je doživjelo neki oblik urinarne inkontinencije.

Postoji više vrsta urinarne inkontinencije:

  • statička (stresna),
  • urgentna,
  • miješana,
  • prelijevajuća,
  • funkcionalna,
  • hiperrefleksija mjehura,
  • neurogeni mjehur

No, zašto se to događa?

Ulaskom u menopauzu se smanjuje proizvodnja spolnih hormona, među njima i estrogena.  Smanjena razina estrogena utječe na gubljenje elastičnosti mišića koji podržavaju zdjelicu što dovodi do smanjene mogućnosti zadržavanja urina.

Postoje i drugi uzroci kao što su: više trudnoća i poroda, epiziotomije, ginekološke i abdominalne operacije, debljina, dugotrajan kašalj i drugo.

Iako se problem urinarne inkontinencije rješava operacijom ili nadomjescima estrogena u obliku krema ili tableta, postoje prirodna rješenja za urinarnu inkontinenciju u menopauzi.

1. Kegelove vježbe

Kegelovim vježbama jačamo mišiće zdjeličnog dna, a njihova je funkcija zadržavati mjehur i uterus na mjestu i podupiru ih prilikom tjelesnih napora. Pravilnim i redovitim izvođenjem ovih vježbi osnažujemo mišiće koji omogućuju otpor prolasku mokraće kroz mokraćni kanal i njezino dulje zadržavanje.

 

Kako se izvode Kegelove vježbe?

Prije svega je potrebno naučiti pravilno stiskati mišiće zdjeličnog dna. To je najbolje napraviti uz pomoć ginekoloških terapeuta.
Vježbe se izvode tako da se mišići stežu 10 sekundi (ne zadržavajući dah), a idućih 10 sekundi se opuštaju. To se ponavlja 15 puta.  Vježba se može izvoditi u ležećem, stojećem ili sjedećem položaju.

2. Jedite hranu bogatu magnezijem i vitaminom D

Magnezij je mineral koji ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Između ostalog, igra bitnu ulogu u održavanju pravilnog rada mišića, a to uključuje i smanjenje grčenja mišića mjehura.
Iako se magnezij može uzimati u suplementima, mnogo namirnica pruža bogat izvor tog minerala. U prehranu uključite avokado, banane, zeleno povrće poput blitve, brokule i kelja, ribu i orašasto voće.

Vitamin D također može doprinijeti ublažavanju problema s mokrenjem. Osim što je bitan za apsorbciju kalcija u organizmu, sprečava grčenje mišića.
Prema istraživanjima upravo nedostatak vitamina D može prouzrokovati oštećenje mišića mjehura. Prisutan je u gljivama, žumanjcima, goveđoj jetri, ribi i mliječnim proizvodima.

3. Pijte više vode, a manje kave

Da ostanete hidratizirani i da imate pravilnu probavu, pijte vodu (ali ne 3 sata prije spavanja) i što više izbjegavajte kavu. Naime, kava je dijuretik što znači da potiče česte odlaske na toalet.

4. „Trenirajte“ svoj mjehur

Pokušajte zadržati poriv za mokrenjem. Postupno nastojte ići na WC do svaka 3-4 sata tijekom dana i svakih 4-8 sati noću. Tako ćete „naučiti“ mjehur da se ispražnjuje u točno određenim vremenskim razdobljima.

5. Prestanite pušiti

Pušenje dovodi do kašlja, zbog čega se često naprežu mišići koji vam pomažu u kontroli osjetljivog mjehura. Naime, kašalj slabi mišiće zdjeličnog dna, a povećanjem trbušnog tlaka (događa se usljed napora poput nošenja teških stvari, kihanja, kašljanja) se može izazvati curenje mokraće.