Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Magnezij nam balansira hormone i pomaže kod nesanice

Ovaj mineral je odličan za nas u perimenopauzi i menopauzi jer održava zdravlje kostiju, srca, štitnjače, živaca te nam podiže raspoloženje. Poboljšava krvni tlak, čuva našu kosu i nokte zdravima, pomaže nam u želji za slatkim, a čak nas i održava mladima. Magnezij balansira hormone, održava optimalnu mišićnu funkciju te nam pruža dobar san. Nevjerojatno, zar ne?

U menopauzi, kao što ste već pogodili, naše razine magnezija opadaju.

Evo tri savjeta za nadoknadu magnezija u ovome životnom razdoblju:

1. Jedite hranu bogatu magnezijem

Prirodno je najbolje, stoga je ovo uvijek prvi korak. Hrana najbogatija magnezijem je:

Tamnozeleno povrće kao kelj ili špinat; orašasti plodovi ili sjemenke kao što su bademi, brazilski orasi i sjemenke bundeve; riba od kojih su najbogatije skuša i tuna; mahunarke kao što su slanutak, crveni grah i leća; avokado; žitarice kao kvinoja ili smeđa riža; voće, pogotovo smokve, banane, jagode i grejp te tamna čokolada s najmanje 75 posto kakaa.

2. Zaštite se od kradljivaca magnezija

Čak i ako unosite dovoljno magnezija kroz zdravu prehranu, morat ćete se riješiti ovih navika koje uništavaju magnezij u tijelu ili sprječavaju njegovo pravilno upijanje: šećer, stres, kofein, alkohol i cigarete. Čak i ako ih se ne možete riješiti u potpunosti, imajte na umu da štete svemu u organizmu, pa tako i magneziju.

3. Možete uzimati magnezij kao dodatak prehrani

Ima ih raznovrsnih. Neki se piju kao tablete, neki su ulja, gelovi, losioni, čak i soli za kupku. Svakako, nemojte uzeti bilo koji. Najbolji tipovi tableta magnezija su citrati i L-threonati koji su odlični za moždanu funkciju. Započnite s 200 mg dnevno, te postepeno povisujte do 400 mg, po potrebi. Uzmite predvečer jer pogoduju kvalitetnom snu.