Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Kako pomoći oštećenoj koži u menopauzi

Odjednom, gotovo preko noći možete osjetiti kako vam je koža postala suha i gruba, osobito oko očiju.

Naravno, nije se to dogodilo preko noći, kao ni bilo što drugo što nam se događa u perimenopauzi i menopauzi.

Kolagenski sloj kože postaje sve tanji kako nam se razine hormona snižavaju, a koža lica i ruku se najviše stanjuje jer su to dijelovi tijela koji su najviše izloženi suncu i UV zrakama i ostalim faktorima iz okoliša. UVB zrake dopiru do epidermisa, odnosno vanjskog dijela kože i tu se zaustavljaju. UVA zrake jedva dopiru do dermisa, odnosno srednjeg dijela kože, ali plavo svjetlo prolazi i dublje do srednjeg dijela kože.

Osim vidljivog djelovanja sunčevih zraka kao što su crvenilo kože, hiperpigmentacija, te alergije na sunce, UVA/UVB svjetlost oštećuje i DNK stanica kože, uzrokuje oksidativni stres, kao i brže raspadanje kolagena, što utječe na tzv. photoaging –  foto-starenje kože.

Male krvne žile također su osjetljive na UV oštećenja, a one su nam potrebne za opskrbu stanica kože hranjivim tvarima i kisikom.

Upravo u području oporavka od UVA/UVB zračenja zapanjujuće rezultate postigao je uljni serum Winnow hrvatskog kozmetičkog brenda Fraktal beauty. Djeluje na staničnoj razini potičući mikrocirkulaciju i uspijeva za čak 104% oporaviti oštećenja koja je izazvalo UVA/UVB zračenje. Za čak 61% se koža uspjela oporaviti od urbanog onečišćenja i stanice su bile za 39% regenerirane nakon djelovanja ostalih onečišćivača poput duhanskog dima.

Jedinstvena formula idealna je za oporavak i detoksikaciju kože. Ključni sastojak je Niacin koji prodire duboko u kožu, a zbog mentola ne izaziva uobičajen val vrućine u koži i ne potiču osjećaj valunga koji je čest u menopauzi.

Kako je kolagen najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, dobro je u hranu unijeti malo nemasnih i čistih proteina. Dobri primjeri su grah, leća, organski tofu i riba. Nastojte izbjegavati masne životinjske izvore poput kobasica, slanine i ostalih suhomesnatih proizvoda. Antioksidansi imaju čarobnu moć i sposobnost zaštite pa i popravka stanica. Nalaze se u svježem voću i povrću poput borovnica, kelja, kupusa, tikvica, agruma itd.

Također se preporučuje hrana bogata fitoestrogenima poput lana ili fermentiranih proizvoda od soje.

Članak je nastao u suradnji s hrvatskim kozmetičkim brendom Fraktal beauty koji je razvijen kako bi unaprijedio zdravlje kože tijekom menopauze. No, kozmetika je namijenjena svima koji žele djelovati ciljano na pojedine probleme ili utjecati na zdravlje kože.

Više o inovativnim rješenjima iz Fraktal beauty na stranci: 
www.fraktalbeauty.com | www.instagram.com/fraktal.beauty | www.facebook.com/fraktal.cosmetics