Menu
MENOPAUZA / VEZE / ZDRAVLJE

Vulvovaginalna atrofija – zašto nastaje i kako se liječi

Čitav niz žena ulaskom u razdoblje hormonske tranzicije, koju obilježava drastičan manje ili više buran pad progesterona te potom estrogena, bilježe promjene stidnice i rodnice. Izravne posljedice promjena uzrokovanih manjkom estrogenske stimulacije, nakon duljeg vremenskog razdoblja jesu i anatomske promjene kako stidnice tako i rodnice, razvijajući sliku vulvovaginalne atrofije (VVA).

Upravo pad razine cirkulirajućih steroida, prvenstveno estrogena i androgena, za posljedicu ima gubitak elasticiteta i lubrikacije rodnice što opet za posljedicu ima bolne i nelagodne penetrativne odnose koje sa sobom povlače osjećaj boli, nelagode što u konačnici dovodi njihovog izbjegavanja, i razvijanja averzije na njih, pad spolne želje time i zracalnom promjenom na partnerske odnosno bračne odnose.

Sve opisano u literaturi se prepoznaje i poznato je pod pojmom  „short vagina syndrom“ i VVA odnosno vulvovaginalna atrofija. Sama pomisao na suhoću i svrbež, kao posljedicu manjka lubrikacije rodnice, mnogim ženama na podsvjesnoj razini stvara sliku boli i time odbojnost prema spolnom odnosu. Izostanak adaptabilnosti rodnice tijekom odnosa dovodi do pucanja sluznice na ulasku u rodnicu kao i pucanja kože vanjskog spolovila, što je urokom osjećaja boli i peckanja. Suhoća stidnice i rodnice razvijaju kod pojedinih žena iznimno neugodan osjećaj nadražljivosti i neobjašnjive svrbeži do mjere poremećaja i dnvenih aktivnosti zbog osjeća stalne nelgode nagona za rješvanja svrbeži što povlači sa sobom i niz socijalnih neugodnosti. Usljed promjene cirkulairajuće razine hormona, estrogena kao i androgena dovodi do oslabljenog ovlaživanja/lubrikacije rodnice što onemogućuje osjećaj ugode tijekom tijekom penetrativnog spolnog odnosa, porast osjećaj žarenja, nelagode i boli. Istodobno kao posljedica hormonske disfunkcije bilježimo povećanu pojavnost urinarnih infekcija uz gubitak potpore mišićnog dna zdjelice što dodatno predstavlja izravne objektivne, ali i subjektivne prepreke u spolnoj afirmaciji.

Upravo navedena simptomatologija vulvovaginalne atrofije (VVA) čvrsto određuje promjenu u kvaliteti postizanja seksualnog zadovoljstva, pada libida, seksualnog uzbuđenja, otežani i oslabljeni orgazam, posljedičnu promjenu emotivnog odnosa uz gubitak partnerske bliskosti i time određuje i mijenja kvalitetu spolnog života, odnosno seksualno zdravlje u menopauzi.

Temeljem svih navedenih činjenica iznimno je važno tijekom ginekološkog pregleda započeti razgovor o kvaliteti spolnog života, te svim popratnim zdravstvenim čimbenicima koji mogu imati izravne i neizravne učinke na seksualno zadovoljstvo žena u menopauzi. Ravnotežen spolni život i zadovoljstvo koje ono pruža iznimno je važan u kvaliteti partnerskog odnosa kao i za interakciju isprepletenih međusobnih seksualnih funkcija partnera. Stoga se seksualna disfunkcija bilo kojeg partnera neminovno odražava i na onog drugog. Pad i promjena spolne funkcije snažno utječu na emocije i međusobne odnose partnera poput spojenih posuda, odnosno zrcalno se održava na međusobnu partnersku iterakciju, disfunkcija jednog partnera izravno utječe na dinamiku ponašanja drugog. Bol, nelagoda, fizičko izmicanje tijekom odnosa kao posljedica nelagode i straha od pojave boli imaju izravni utjecaj na libido i erektilnu funkciju, odnosno seksualnost partnera.

Danas nam farmakološka rješenja nude niz mogućnosti kao odgovor na opisane promjene, bilo uvođenjem hormonskih pripravaka u formi vaginalnih krema ili ovula, primjenom lubrikanata ili ovlaživača na bazi hijalurona koji izravnim nanošenjem na kožu stidnice, na sluznicu ili uvođenjem u rodnicu mogu znatno doprinijeti kvaliteti života ulaskom u menopauzu.

Preporučena njega značajno mijenja objektivna, ali i subjektivna stanja žena sa izravnim implikacijama i na emocionalnu kvalitetu života.

Naslovni doc.dr.sc. Ulla Marton, prim. dr.med.

Poliklinika „dr. Marton“